Aito yksisarvinen Suonenjoella – Kuvaesitys erittäin harvinaisesta metsäkauriista

2 Kommenttia

Aidosti yksisarvinen metsäkauris.

3.5.2012 minulla oli onni kohdata ensimmäisen – ja todennäköisesti viimeisen kerran – yksisarvinen. Tosin se ei ollut eurooppalaisen kansantaruston aito yksisarvinen, vaan metsäkauris, jolle oli ilmeisesti kehityshäiriön seurauksena kasvanut vain yksi sarvi ja sekin keskelle sen päälakea.

Yksisarvisten kauriiden harvinaisuudesta  antaa hyvän kuvan se, että kesäkuussa 2008 Italiassa tavattu yksisarvinen kauris sai runsaasti julkisuutta ympäri maailman. Harvinaista eläintä käsittelivät niin vakavasti otettavasti otettavat lehdet kuin enemmän tai vähemmän viihteelliset amerikkalaiset televisioyhtiöt.

Suonenjoen yksisarvinen ei ole kuitenkaan ensimmäinen Suomessa tavattu yksisarvinen, sillä ainakin Lapissa on nähty tällainen metsäkauris. Tästä eläimestä oli kuva Lapin Kansassa kesäkuussa 2012.

Näiden kaurisyksilöiden yksisarvisuutta pidetään useiden lähteiden mukaan harvinaisena sen takia, että sarvi on keskellä päälakea. Sellaisten yksilöiden, joiden ainoa sarvi on päälaen jommallakummalla puolella, sanotaan olevan paljon yleisempiä.

Kuvaustilanteessa minulla ei kuitenkaan ollut minkäänlaista käsitystä, miten harvinaisia yksisarviset metsäkauriit  loppujen lopuksi ovat. Se selvisi vasta jonkin verran myöhemmin.

Tällöin tein sitten löytämieni tietojen perusteella päätöksen olla kertomatta löydöstäni kenelläkään siinä pelossa, että yksisarvisen mahdollisesti saama huomio voisi käydä yhtä kohtalokkaaksi kuin eräälle kolmisarviselle kauriille Yhdysvalloissa.

Tuon päivän jälkeen en enää kaurista useista yrityksistäni huolimatta nähnyt, joten aivan näihin aikoihin asti oli tietämätön sen myöhemmistä vaiheista.

Aivan muutama viikko sitten kuitenkin törmäsin sattumalta Youtubessa tuntemattoman tekijän myöhään syksyllä riistakamerallaan kuvamaan videoon yksisarvisesta metsäkauriista. Lyhyen selvitystyön tuloksen sain lopulta selville, että videon yksisarvinen oli kuin olikin minun toukokuussa kuvaamani yksilö. Oli helpotus tietää, että se oli vielä hengissä.

Saatuani yhteyden videon omistajaan selvisi myös, että yksisarvinen oli nykyään kaksisarvinen. Se oli nimittäin ainoan sarvensa pudottua kasvattanut itselleen aivan tavallisen sarvikruunun.

Yksisarvisen historiaa

Varhaisimmat maininnat yksisarvisesta eivät yllättävää kyllä löydy kreikkalaisista muinaistaruista vaan luonnon historiaa käsittelevistä kirjoituksista, jotka sijoittavat ne Intiaan. Ensimmäisen yksisarviset mainitsee kreikkalainen historioitsija Ktesias (400-luku eaa.), joka puhuu ne villiaasien kaltaisista yksisarvisista. Myöhemmin eräät toiset kirjoittajat mainitsevat esim. yksisarvisen gemsin (Aristoteles), intialalaisen härän ja monokeroksen.

Monokeroksen mainittiin olevan hyvin hurja eläin, jolla oli hirven pää, elefantin jalat ja villisian häntä. Muilta osin se muistutti hevosta. Lisäksi sen otsan keskellä oli kaksi kyynärää (n. 90cm) pitkä musta sarvi.

Myös Claudius Aelianus  (n. 170 – n. 235) mainitsee myös monokeroksen, mutta hän sanoo – vihjaten väärinymmärrykseen –  siitä käytetyn myös nimeä kartazonos, joka  mahdollisesti juontaa juurensa arabiankielisestä sarvikuonon nimityksestä.

Mielenkiintoinen on myös se tieto, että Rooman tunnetuin hallitsija Julius Caesar puhuu gallialaisesta hirvimäisestä yksisarvisesta. Tämä Caesarin maininta tarjoaakin mielenkiintoisen yhtymäkohdan Suonenjoen yksisarviseen hirveen, metsäkauriiseen. Jospa kauriilla alunalkaenkin oli suuri merkitys yksisarvisen legendan syntymisessä?

Lähde, m.m.:      Unicorn, Wikipedia

Kuvaesityksen toteus:

Koska minulla ei ollut aiempaa kokemusta Adoben Lightroom – kuvankäsittelyohjelman  avulla tehdystä kuvaesityksestä tukeuduin YouTuben pohjattomaan arkistoon, josta löysin todella hyvän ja selkeällä englanninkielellä  toteutetun opetusohjelman. Suosittelen lämpimästi!

Kaikki kuvaesityksen kuvat on otettu todella kaukaa, 110-150m toukokuisella kostealla pellolla, joten kuvien laadussa on toivomisen varaa.

KAKSI KUVAESITYSTÄ.

Alla olevat kuvaesitykset sisältävät täysin samat kuvat, mutta esitysten musiikit ovat hyvin erilaiset.

Ensimmäisessä musiikkina on keväistä lintujen laulua ja klassista musiikkia. Toisella videolla puolestaan kuulet iloista ihmisen laulua keväästä mielestäni maailman kauneimmalla kielellä.

Valitse mieleisesi tai kuuntele ja katsele molemmat!

Huom! Videot kannattaa katsoa isommassa koossa ja valita HD-laatu.

2 Comments

  1. Mirja

    Voi kun ihana tämä koko juttu! Mietin vain mistä tuo taru on saanut alkunsa, ehkä näitä todella on ollut joskus enemmältikin…

    • Olli

      Sehän taruissa on hienoa, että ne saaavat ihmisen kysymään, josko ne kuitenkin olisivat totta. Lumimiestäkin on etsitty ja edelleen etsitään sieltä sun täältä ympäri maailmaa. Tiedä vaikka kohta onnistuisin kuvaamaan senkin. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.