Sata vuotta vanhoja värikuvia Karjalasta Murmanskin radan varrelta, Prokudin-Gorskii -kokoelma, osa 3.

Kommentoi

Itävaltalaisia sotavankeja Käppäselässä. Prokudin-Gorskii -kokoelman Murmanskin radanvarren kuvauspaikat ovat monelle suomalaiselle tuttuja ainakin sotahistorian kautta, sillä ne olivat poikkeuksetta myös jatkosodan taistelupaikkoja.

Kokoelman kuvien taso on hyvin kirjava. Osiin kuvista ei ole tarvinnut juurikaan tehdä korjailuja, jotta ne näyttäisivät siedettäviltä.

Tästä vierellä esimerkki rajusti rajatusta kuvasta itävaltalaisten sotavankien vankileiriltä.

– Mutta oho, eikös tämä itävaltalainen vanki olekin itse ….?  Ainakin on aivan samannäköinen. Tosin virallisen historiankirjoituksen mukaan tuo valitettavan kuuluisa itävallassa syntynyt saksalainen ei koskaan ollut sotavanki.

Alkuperäiskuvan, jota sitäkin on jo rajattu, näet alla.

Itävaltalaisia sotavankeja ryhmäkuvassa Käppäselässä.

 

Yllättävää on muuten se, että tässä osassa Venäjää näyttää olleen useita vankileirejä. Yllättävää on myös se, että ainakin kuvien perusteella vankeja kohdeltiin tuolloin paremmin kuin Toisessa Maailmansodassa: Vangit ovat hyväkuntoisen näköisiä, eikä vankileirien ympärillä ole piikkilanka-aitaa.

Osa kuvista taas on hyvinkin heikkolaatuisia, johtuen alkuperäisnegatiivien vaurioitumisesta. Tästä esimerkkinä kuva kalansavustamosta, jossa näkyy negatiivien heikosta kunnosta kertovat suuret värivirheet.

Kalansavustamo jossain Murmanskin radan varrella.

 

Jos haluat nähdä kartalla, missä päin Karjalaa kuvat on otettu, voit tehdä sen klikkaamalla näitä linkkejä:  Kumsa , Käppäselkä, Lizhma, Perguba. Valitettavasti en ole toistaiseksi saanut selville yhden kuvauspaikan, Goran, tarkempaa sijaintia.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.