Hylätty Nalle ja Autiot Talot- kuvaromaani.

Hylätty Nalle:  Valokuvakertomus poisheitetyn pehmolelun vaelluksesta kovassa maailmassa.

 Voit aloittaa tutustumisesi Hylätyn Nallen vierailemiin autiohin taloihin yllä olevan videosoittolistan avulla:

Prologi

Eilen, 16.10.2011, olin käymässä jällen kerran Suonenjoen jätevedenpuhdistamolla, kun silmiini sattui kuntalaisten sinne tuomien kierrätettävien jätteiden kasan vierellä surullisen näköisenä makaava suuri ruskea lelunalle.

Avuttomana selällään maaten se tuntui katsovan minua syvälle silmiini kuin haluten kertoa minulle jotain. Ymmärsin kuitenkin, ettei se voinut minulle kertoa niistä tuhansista rakastavista halauksista, jotka se oli pitkän elämänsä aikana osaksensa saanut eikä siitä, miksi se oli loppujen lopuksi hylätty arvonsa täysin menettäneenä ja unohdettuna.

Ei, itse se ei voisi kertoa mitään, mutta sen kautta voisin itse yrittää kuvin kertoa siitä kovasta maailmasta, jota pehmentämään se oli syntynyt mutta joka oli sen lopulta tänne hyödyttömänä hylännyt.

Itse asiassa kiinnostus kertoa lelun kautta meitä ympäröivästä maailmasta, oli syntynyt jo toistakymmentä vuotta sitten Suonenjoen vanhalla kaatopaikalla, jossa myös kuvasin lintujen lisäksi sinne tuotuja tavaroita.

Tavoitteenani on nyt kuljettaa nallea mukanani kuvausretkilläni. En aio ottaa asiasta sen suurempaa murhetta, vaan kuvaan silloin, kun kiinnostava aihe luontaisesti tulee vastaani.

Tavoistani poiketen en tule kuvia juurikaan selittämään, vaan jätän kaiken Nalleni kerrottavaksi. Kuvien ottamiseen liittyviä teknisiä seikkoja tulen toisaalta jonkin verran kertomaan.

P.s. Tällä sivulla näet ainostaan kuvia, jossa näkyy myös Hylätty Nalle. Aihearkiston “Hylätyn Nallen” alta  löydät halutessasi kuvaamissani taloissa havaitsemiani mielenkiintoisia yksityiskohtia.

Luku 1:

Nalle löytyy

 

Luku 2:

Nalle ja sähkömuuntajan graffitit.

 

Luku 3:

Nalle purkutyömaalla.

 

Luku 4:

Nalle kohtaa syrjäisellä metsäautotiellä toisen hylätyn.

 

Luku 5:

Nalle ja hylätty harju.

 

Luku 6:

Hylätty nalle ja autioituva maaseutu.

Luku 7:

Hylätty Nalle pettyy.

Hylätty Nalle luulee tulleensa hylättyjen koneiden hautausmaalle, mutta nopeasti paljastuu,

että koneet ovatkin tarkoitettu kunnostettavaksi Venäjän markkinoille.  Tämän kuultuaan Nalle masentuu:  Miksi  kukaan ei korjaa minua?

 

Luku 8:

Nalle palaa hylättyyn taloon ja kohtaa toteutumattomat lupaukset

Minun oli palattava Nalleni kanssa takaisin hylättyyn taloon, sillä tunsin minulta jääneen jotain huomaamatta edellisellä kerralla. Tässä olinkin oikeassa, sillä makuukammarin lattialla lojui vanhoja lehtiä, joista kahden otsikot tuntuivat kuin ilkkuvan niin Nallen kuin talonkin kohtaloa.

 

Luku 9:

Nalle ja kohtaa hylätyn talon asukkaan.

Edellisellä käynnilläni hylätyssä talossa löysin lattialistan välistä vanhan negatiivin, joka hämmensi mieltäni entistä enemmän. Siinä oleva kuva oli selvästi ajalta, jolloin kuvan henkilö ei olisi osannut ennustaa talon nykyistä kohtaloa.

Tuolloin aiheesta ottamani kuvat puhuttelivat minua kuitenkin niin kovasti, että jouduin käymään jaakobin painia itseni kanssa, ennen kuin sain taivuteltua itseni ne julkaisemaan.

Luku 10:

Nalle ja hylätty rautatieasema

Salmisen asema Suonenjoen koilliskulmalla ei ole yksin kohtalonsa kanssa, vaan sillä on runsaasti kohtalotovereita ympäri Suomea. Omalla karulla tavallaan rapistuva kaunis puurakennus kertoo siitä, miten mikään tai kukaan ei näytä olevan korvaamaton.

 

Luku 11:

Hylätty Nalle löytää uuden autiotalon.

Tällä kertaa Nallen tutkii taloa, joka, kuten aiemmin kuvaamaani hylätty talo, on ollut asumattomana jo monia vuosia. Talo on kuitenkin edellistä huomattavasti suurempi, sillä siinä on ollut kunnollisen kokoinen tupa, kaksi isoa kamaria sekä pieni ruokavarasto. Talossa on myös vintti, jonne johtaa alakerrasta kapea portaikko.

Taloon kuuluu myös aittarakennus, jossa myös kuvasin. Lisäksi vähän matkan päässä on vielä pystyssä oleva vanha sauna, jonka kuvaaminen sai tällä kertaa jäädä.

 

Luku 12:

Hylätty Nalle palaa autiotaloon ja uskaltautuu sen vintille.

Aamupäivä oli tänään sumuisen harmaa, kun Nalle palasi takaisin suureen autiotaloon. Sen oli palattava, koska eilen päivän pimentyminen oli pakottanut sen lähtemään paikalta liian aikaisin.

Hetken emmittyään Nalle rohkeni kivuta lahoavan rakennuksen vintille. Talon tutkittuaan Nalle kävi päivälevolle ennen käyntiään vanhalla hirsisaunalla.

 

Luku 13:

Hylätty Nalle löytää värikkään retro-autiotalon.

Sain viikko sitten vihjeen autiotalosta, jonka sitten kävin eilen nopeasti tiedustelemassa. Olipahan ihmeellinen talo, en muuta sano.

Tänään syöksyin aamupäivällä kiireen vilkkaa talolle, ja vietin siellä reilun neljä tuntia. Kuten aiemmissakin kuvaamissani autiotaloissa sain ihmetellä monta kertaa mielessäni, ketä olivat asukkaat olleet.

Ainakin he olivat eläneet ajan hengessä vielä 70-luvulla päätellen erittäin värikkäästi sisustetuista huoneista.

Ajan seuraamisesta kertoo myös yhden makuuhuoneen lattialla lojuva Helsingin Sanomat vuodelta 1980. Ilmeisesti talo hylättiin pian tuon vuoden jälkeen, koska muutenhan lehti ei olisi ollut siellä.

Hirsirakenteinen talo taas oli mahdollisesti rakennettu vuoden 1945 tienoilla, koska tuolta vuodelta olevia sanomalehtiä oli käytetty välipohjan eristämiseen.

 

Luku 14:

Hylätty Nalle joutuu vaaraan.

Tänään kävin jälleen uudessa autiotalossa, joka näytti ensisilmäykseltä melko hyväkuntoiselta. Totuus kuitenkin paljastui nopeasti talon ovesta sisään astuttuani: Suurin osa kaksi huonetta käsittäneen talon välipohjasta oli romahtanut alas.

Vain vaivoin sain tungettuani itseni rakennusjätteen läpi toisen huoneen ovelle. Huoneeseen en uskaltanut mennä. Itse asiassa mielessäni kävi jo ajatus koko homman järkevyydestä, sillä en voinut olla tuntematta sisälläni pientä pelkoa nähdessäni pääni yläpuolella roikkuvan rikkoutuneen välipohjan.

Sen verran minussa oli kuitenkin tervettä itsesuojeluvaistoa jäljellä, että en mennyt itse huoneeseen, vaan venytin Luojan itselleni antamat pitkät käteni entistäkin pidemmiksi ja sijoitin Nallen lähimpään sopivaan paikkaan.

 

15. luku:

Hylätty Nalle värikkäässä autiotalossa.

Tänään Hylätty Nalle vieraili värikkäässä autitalossa, jossa vallitsi täydellinen sekasorto. Lisäksi Nalle tapasi viehättävän kohtalotoverin.

 

Luku 16:

Hylätty Nalle purkutuomion saaneessa autiossa rintamamiestalossa.

 

Luku 17:

Hylätty Nalle toisessa värikkäässä autiotalossa – Kuvaromaanin 17. luku.

 

Tänään Nalleni tie johti itselleni ennalta tuntemattomaan autiotaloon, jonka värikylläisyys oli todella yllättävä. Alkaneen talven voi aavistaa särkyneistä ikkunoista sisään sataneesta lumesta.

 

Luku 18:

Hylätty Nalle hylätyssä navetassa.

Hylätty Nalle kävi itselleen kovin vieraassa ympäristössä eli hylätyssä navetassa. Navetan viimeisestä käytöstä on ilmeisen kauan sillä, syöttökaukalon päälle jätetty Bilteman postiluettelokin oli kaudelta 1995-1996.

 

Luku 18:

Hylätty Nalle autiossa kivitalossa

Nalle kävi tänään myös autiossa kaksikerroksisessa tiilitalossa. Talo lienee jäänne Suonenjoen Iisveden loistokaudelta, jolloin alueella parhaimmillaan toimi useampi suuri saha.

 

Luku 20:

Hylätty Nalle palaa autioon kivitaloon.

Palasimme Nallen kanssa autioon kivitaloon jatkamaan eilen kesken jääneitä kuvauksia. Tälläkään kertaa en voinut ottaa kaikkia haluamiani kuvia, sillä alkanut räntäsade esti ulkona kuvaamisen.

Tänään selvisi, että talossa on ollut myös jonkinlainen kellarikerros, mutta se on nyt veden täyttämä.

 

Luku 21:

Hylätty Nalle autioituneessa arvokkaassa tehdasrakennuksessa.

Hylätty Nalle kävi vanhassa arkkitehtonisesti arvokkaassa tiilirakenteisessa tehdasrakennuksessa Suonenjoen Iisvedellä. Vuonna 1912 perustettu tehdas vaurioitui pahoin tulipalossa vuonna 1987.

 

Luku 22:

Hylätty Nalle uudelleen autiolla rullatehtaalla.

Eilinen vierailu hylätyllä tehtaalla jäi kovin lyhyeksi, joten Nalle jatkoi paikan tutkimista ja löysi useita mielenkiintoisia kohteita.

 

Luku 23:

Hylätty Nalle kaksikerroksisissa autiossa puutalossa.

 

Luku 24:

Hylätty Nalle ja aution talon kätketty salaisuus.

Jokainen kivi on käännettävä, jokainen kaappi tutkittava ja jokainen ovi avattava. Tämän opimme Nalleni kanssa käydessämme kahtena päivänä kuvaamassa autiota taloa, jonka olin ensimmäisen tutustumiskäynnin jälkeen aikonut jättää kokonaan väliin.

 

Luku 25:

Hylätty Nalle monien kysymysten autiossa talossa.

Hylätyn Nallen viimeksi tutkima autio ja hylätty talo sai mielessäni myllertämään monia kysymyksiä kuvausten aikana.

Päällimmäisenä tietenkin miksi?
Miksi tämä kookas alueelle epätyypillinen kookas tiilirakenteinen talo hylättiin ja sen annettiin raunioitua?

 

Luku 26:

Hylätty Nalle Venäjän vallan aikaisessa autiossa talossa.

Hylätty Nalle tutustuu hylättyyn 1800-luvun työläisasuntoon. Tämä tsaarinaikainen rakennus

Kaikki talossa olleet tavarat on kuvattu alkuperäisillä paikoillaan

Alla kuvia talosta. Jos et ole vielä nähnyt talosta kuvaamaani videota, voit tehdä sen tästä.

 

 

Jatkuu…

En ole päivittänyt tätä sivua pitkään aikaan ajan puutteen takia, vaikka Hylätty Nalle on toki edelleen jatkanut seikkailujaan autioissa taloissa. Niistä kertynyttä kuvamateriaalia voi halutessasi löytää kirjoittamalla Hylätty Nalle blogin oikeassa marginaalissa olevaan hakukenttään.Tags:

autio, autio talo, autioituva maaseutu, Hylätty Nalle, hylätty talo, hylkääminen, Itä-Suomi, kaksikerroksinen, kuvaromaani, lelu, nukke, pehmolelu, Pohjois-Savo, rakastettu, rakennus, Savo, sortumisvaara, Suonenjoki, talo, tyhjä, unohdettu, valokuvakertomus, vanha, yksin maailmassa, hylätty, hyljätty

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.