Opi tunnistamaan vuoden vanha sinipyrstökoiras ja sen laulu

Kommentoi

Vuoden vanha sinipyrstökoiras haavan oksalla.

Kesällä 2021 Suomessa havaittiin ennätyksellisen paljon idästä tänne tulleita sinipyrstöjä (Tarsiger cyanurus). Aiemmin tätä meillä harvinaista lajia oli tavattu pääasiassa itärajan lähellä, mutta nyt niitä havaittiin huomattavasti lännempänäkin. Jopa nykyisessä kotikunnassani Suonenjoella, jossa sinipyrstöjä löydettiin kahdelta eri paikalta.

Näistä toinen – oma löytöni – oli toisen kalenterivuoden nuori koiras, jonka ulkonäkö muistutti naaraslintua, kuten sen ikäisen linnun tuleekin.

Sinipyrstö, vuoden vanhan koiraslinnun ja naaraan tärkeimmät tuntomerkit,

Pyrstö ja yläperä päältä siniset, kyljissä kellanoranssit läikät, rinta ja poski harmaat, , kurkku ja silmärengas valkeat.

Vuoden vanha sinipyrstökoiras haavan oksalla.

Kävin löytöpaikalla paikalla Ilmakkamäellä useamman kerran parin viikon ajan ja kuulin sen laulua lähes kerran. Sinipyrstön näkeminen osoittautui sen sijaan huomattavasti vaikeammaksi, sillä ihmisarkana lajina lintu pääosin piilotteli kuusien oksiston sisällä. Yhden ainoan kerran se kuitenkin tuli lyhyeksi hetkeksi selvästi näkyville laulaakseen suuren haavan oksalla.

Tuolloin lopulta onnistuin myös kuvaamaan sen. Ensimmäisen ja viimeisen kerran. Sinipyrstön helposti tunnistettavan ja voimakkaan laulun äänittäminen onnistui sen sijaan useamman kerran. Mikä parasta sinipyrstö oli yhden kerran lähimmillään vain vajaan parinkymmenen metrin päässä mikrofonista. Tuolloinkaan en silti nähnyt linnusta vilahdustakaan.

Suonenjoen Ilmakkamäen sinipyrstön paikka kartalla.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.