Asuuko sinun ovessasi puuntuhooja?

Kommentoi

Puuntuhooja, aikuinen perhonen.

Puuntuhooja, aikuinen perhonen.

Puuntuhooja (cossus cossus) ei latinankielisestä nimestään huolimatta ole kovinkaan hauska hyönteinen. Ei ainakaan jos sellainen sattuu asumaan omassa ovessasi. Näin nimittäin kävi noin viikko sitten eräälle lukijalleni, joka löysi ulko-ovestaan kookkaan harmaanruskean perhosen.

Perhonen ei kuitenkaan ollut lentänyt paikalle, vaan se oli alun perin asunut oven sisällä, josta se oli syönyt itsensä vapauteen hiukan ennen kuoriutumistaan kotelostaan. Tästä oli todisteena perhosen vierestä ovesta löytynyt kookas reikä ja reiästä puolittain ulos työntynyt kotelo, joka oli nyt tyhjä.

Puuntuhoojaperhonen on kookas (n. 60-80 mm) hämärä- ja yöaktiivinen hyönteinen. Itse aikuinen perhonen ei saa luonnossa mitään vahinkoa aikaan, sillä se ei nauti lainkaan ravintoa, koska sen suuosat ovat surkastuneet.

Niinpä sen nimen täytyy johtua lajin toukista, jotka asustavat lähinnä vanhoissa ja valmiiksi jo huonokuntoisissa koivuissa ja pajuissa, joihin ne kaivavat pitkiä käytäviä tai paremminkin tunneleita. Siksi voit huoahtaa helpotuksesta, sillä mahdollisuus siihen, että sinun ovessasi asuisi puuntuhoojan toukka, on minimaalisen pieni.

Puuntuhoojan toukan tyhjä kotelo.

Puuntuhoojan toukan tyhjä kotelo.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.