Ei voi olla totta! Parvekkeellani on punapystyperä!

Kommentoi

punapystyperä, clostera cultura, yöperhonen

Punapystyperä, clostera cultura

Parisen viikkoa sitten huomasin jonkin yöperhosen kyhjöttävän liikkumattomana parvekkeeni lasilla. Ensin ajattelin jättää perhosen kuvaamatta, koska en tuntenut lajia, ja vanhasta kokemuksesta tiesin, että sen nimen selvittäminen ei välttämättä olisi aivan vaivaton juttu. Kiusaus kuitenkin kävi liian suureksi, sillä se oli poikkeuksellisen helposti kuvattavissa, ja kaiken lisäksi siihen kohdistuva kaunis valo suorastaan houkutteli minua kuvaamaan sen.

Kun sitten myöhemmin aloin selvittää yökkösen lajinimeä, aavistukseni tehtävän  vaikeudesta osoittautui valitettavasti jälleen kerran todeksi. Minulta – en todellakaan ole mikään perhosasiantuntija – vei toista tuntia kahlata läpi Hyönteisfoorumin kattava lajikuva-arkisto. Jossain vaiheessa ehdin jo turhautua hommaan ja kirota omaa tyhmyyttäni, kun olin mennyt kuvamaan perhosen.

punapystyperä, clostera cultura

Punapystyperä edestä, clostera cultura

Sadattelu vaihtui kuitenkin hymyksi, jopa tukahdetuksi nauruksi, kun lopulta vastaani tuli lajin kuva ja ennen kaikkea sen koominen, lähes kaksimielinen tai ainakin moniselitteinen nimi: punapystyperä. Vaikka nimi on toki lajin ulkonäköä hyvin kuvaava, en usko olevani kovinkaan väärässä, jos väitän, ettei nimen antaja ole ollut täysin huumorintajuton yksilö. Tai jos oli, hän ei kyllä tiennyt, mitä meni tekemään.

Myöhemmin olen – varmistaakseni sen ettei käsitykseni perhosen nimen koomisuudesta olisi vain oman kieroutuneen huumorintajuni tuote – testannut nimeä useilla tuttavillani. Helpotuksekseni kukaan heistä ei pystynyt kuuntelemaan lajin nimeä vakavana.

Punapystyperä (Clostera curtula):  Keskikokoinen on yöperhonen (28–36 mm), jota tavataan yleisenä maassamme Kajaani-Kemi korkeudelle asti. Lepoasennossa näkyvien siipien pohjaväri vaihtelee vaalean harmaasta vaalean harmaanruskeaan. Lisäksi siipien poikki kulkee neljä vaaleaa viirua, ja ulommaisen valkean poikkiviirun takana näkyvä siiven kärkiosa on suureksi osaksi tumman punaruskea.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.