Tiedätkö missä sijaitsee tämän vanhan mustavalkoisen kuvan Losovaara? – Auta minua.

6 Kommenttia

Losovaara, 1960-luku, Valokuvausliike Hynninen

Losovaara, 1960-luku, Valokuvausliike Hynninen

Losovaara? Losovaaran nimi oli minulle täysin tuntematon, ennen kuin ryhdyin tutkimaan kajaanilaisen Valokuvausliike Hynnisen 1960-luvulta peräisin olevia mustavalkeita kuvapostikortteja.

Yhdessä niistä oli talvinen kuva tykkylumen painamista puista. Kuvan taakse oli paikkatiedoksi annettu yksinkertaisesti ”Losovaara”.

Naivi kun olen, kuvittelin, että kohouman paikallistaminen olisi helppoa kuin heinänteko, sillä kaiken todennäköisyyden mukaan vaara sijaitsi Kainuussa. Eikä tuossa vaarojen luvatussa maakunnassa kaiken järjen mukaan voisi kuitenkaan olla kuin yksi Losovaara.

Totuus osoittautui kuitenkin toiseksi etsiessäni sen nimisiä kainuulaisia kohoumia Kansalaisen Karttapaikasta.

Losovaaroja nimittäin löytyi pelkästään Kainuun kunnista – Hyrynsalmi, Kuhmo, Ristijärvi, Sotkamo –  15 kappaletta!

Koko Suomesta Losovaaroja löytyi 21 kappaletta.

Kylläpä on entisaikojen kartantekijöiltä puuttunut mielikuvitusta.

Nähdäksesi kaikki Suomen Losovaarat kartalla klikkaa ensin tätä linkkiä. Sen jälkeen klikkaa hakutuloksen ensimmäistä nimeä ja mene liukuvalitsimen avulla listan loppuun ja paina ”Shift”-näppäin alas sekä klikkaa samanaikaisesti listan viimeistä nimeä. Kun näin olet valinnut kaikki nimet haun perustaksi, klikkaa ”Näytä valitut kartalla”. Valitettavasti näin tulet valinneeksi muutkin kuin kohoumat. Jos kuitenkin haluat nähdä vain kohoumat, paina ensin kartan vieressä olevaa luutaa. Jos sen jälkeen klikkaat listan kutakin kohoumaa ”Ctrl”-näppäin alas painettuna, saat valittua vain kohoumat. Nyt kun klikkaat ”Näytä valitut kartalla” saat näkyviin kaikki Losovaara-nimiset kohoumat.

Losovaaran kohtalotovereita on kuitenkin Suomen kartalla pilvin pimein, sillä kokeilin summan mutikassa hakusanaa ”Korkeavaara” – sellaisestakaan en ollut koskaan kuullut, vaan keksin nimen aivan itse – ja Karttapaikka antoi tulokseksi peräti 16 eri vaihtoehtoa kohouman sijainniksi Kainuussa. Koko maasta haku tuotti 30 Korkeavaaraa.

Tuloksesta innostuneena kirjoitin hakukenttään paikannimen ”Valkeinen”, joka oli itselleni hyvin tuttu ja jonka tiesin jo entuudestaan olevan yleinen vakavaveden nimitys. Eivätkä ennakko-odotukseni tulleet petetyiksi, sillä haku löysi Suomesta peräti 121 Valkeinen –nimistä järveä tai lampea.

Se, että minulle selvisi, että maassamme on todellakin runsain mitoin erilaisia ”losovaaroja”, ei kuitenkaan auttanut minua tietenkään millään tavoin selvittämään valokuvassa olevan Losovaaran sijaintia.

Siksipä rohkenen udella Sinulta, lukijani, tunnistatko Sinä ehkä kuvan Losovaaran ja jos tunnistat, voisitko jakaa sen tiedon minullekin?

6 Comments

 1. Martti Rikkonen

  Tervehdys Inarista!!
  Morjensta vaan Savon sydämeen!! Olen lähes varma. että kyseessä on kuiten juuri se Vuokatista parikytkilsaa länsilounaaseen sijaitseva Loso(n)vaara! On todellakin nykyään lähes Suomen tunnetuin sinipyrstöpaikka, alueella havaitut yksilömäärät ovat suorastaan ällistyttäviä!! Täyttä varmuutta kuvan paikasta lienee lähes mahdoton saada!

  • Olli

   Tattista vaan tiedonannostasi Martti! Terveisiä myös sinne Lapin perukoille. Teillä on ilmeisesti jo valkeaa lunta, kun taas meillä ei ole kuin mustaa maata.
   Mitä useampi äänestää tuota Sotkamon vaaraa, sitä todennäköisempää on tietenkin on se, että se todellakin olisi se. Sitten voisi harkita itsekin paikalla käymistä. Kiinnostavuutta lisää tietenkin sinipyrstöjen esiintyminen siellä.

 2. Aino Loivaranta

  En ole ollenkaan varma, minkä Losovaaran kuusia kuvassa on. Tuli vain viime kesän muistot mieleen ja ajatus, että voisi olla, mutta voi tietysti olla olemattakin niin kuin savolaisen sopii tuumiskella. Terveisin Aino

 3. Aino Loivaranta

  Upean näköistä kuusikkoa. Sotkamossa Kajaanin naapurissa on yksi Losovaaroista, ja siellä kävin viime kesänä kuuntelemassa sinipyrstöjä. Saman näköisiä loivia kuusikkorinteitä siellä oli kuin ylläolevassa valokuvassa. Muilla Losovaaroilla en ole käynyt, ja suuresti yllätyin, kun niin monelle paikalle on sattunut osumaan nimi, joka omasta mielestäni on hyvin erikoinen. Kiinnostavaa uutta karttatietoa!
  Syysterveisin Turusta

  • Olli

   Olisipa täällä Savossakin sinipyrstöjä. Kerran olen Kuusamossa lajin nähnyt; muuta havaintoa ei minulle niistä ole.
   Jos ymmärsin oikein, et kuitenkaan ole varma, että kuva olisi juuri Sotkamon Losovaarasta. Toisaalta olisi ihme, jos joku ilmoittaisi, että hän on satavarma kuvauspaikan sijainnista.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.