100 vuotta vanhoja postikortteja, n:o 10: Huomioita Kukkaistyttö-kuvan (v. 1914) sommittelusta.

Kommentoi

Vanha saksalainen kukkaistyttöpostikortti, v. 1914.

Taiteilijaprofessorin Kari Rydmanin blogi vanhojen kuvien sommittelusta innoitti minuakin tutkimaan tarkemmin vielä yhtä yllättäen löytynyttä vanhaa kukkaistyttöpostikorttia.

Valitettavasti Saksassa painettu kortti oli osin huonokuntoinen, joten minun on tyydyttävä näyttämään postikortista voimakkaasti rajattu kuva varsinaisen kuvatutkielman lisäksi.

Tutkiessani tarkemmin kuvan kompositiota eli sommittelua löysin siitä samoja elementtejä kuin mistä Kari Rydmankin puhui: Tytön pää on kuvan vaakakeskilinjan yläpuolella, ja hänen silmänsä ovat kuvan pystykeskilinjan ja oikeanpuoleisen lävistäjän eli diagonaalin välisellä alueella.

Toisaalta koko tytön koko päänsä rajautuu molempien lävistäjien väliselle alueelle.

Oikean yläkulman ja silmän kautta kulkeva linja puolestaan kulkee alhaalla kuvaa rajaavan kukkakimpun keskikohdan kautta.

Peukalosta peukaloon kulkeva linja on puolestaan täysin samansuuntainen kuin edellä kuvattu linja ja korostaa tytön katseen suuntaa.

Vanha kukkaistyttöpostikortti, v. 1914.

Käsien keskinäiset asennot taas tuovat kuvaan tasapainoa: Ilman alhaalla ojennetussa kädessä roikkuvaa kukkakoria tyttö näyttäisi kaatuvan nokalleen suuren ylhäälle nostamansa kukkakimpun takia. Myös ylhäällä vasemmalla auki oleva ikkuna rauhoittaa kuvaa ja samalla rajaa sitä estäen kuvaa katsovan katseen karkaamisen ulos kuvasta.

 

Tytön puvun alareuna on puolestaan kokonaan kuva-alan alimman neljänneksen yläreunan alapuolella. Puvun korkeudesta taas yksi neljännes on vaakakeskilinjan yläpuolella ja kolme sen alapuolella.

P.s. Taiteilijaprofessori Kari Rydmannin artikkelin kuvien sommittelusta voit lukea tästä linkistä.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.