Yli sata vuotta vanha värivalokuva Las Palmasista, Gran Canarialta.

Kommentoi

Las Palmas Gran Canaria

Las Palmas, Gran Canaria v. 1907

Käydessäni vielä kerran vanhat postikorttini törmäsin mm. kahteen mielenkiintoiseen vanhaan postikorttiin, jotka alun perin kuuluivat isoisäni  Osmo Kivisen kokoelmiin, mutta ne molemmat ovat lähetetty hämeenlinnalaiselle Valfrid Hedmanille (1872-1939).

Hedman oli ammatiltaan kääntäjä ja opettaja – siis sukulaissieluni –  joka oli tunnettu monipuolisesta kielitaidostaan. Hänen kerrotaan osanneen jopa useita kymmeniä kieliä. Väitetään hänen osanneen jopa 70 eri kieltä, joukossa mm. turkki, arabia ja sanskriitti.

Vaikka Hedman oli poikkeuksellisen kielitaitoinen, hänellä ei ollut oikeastaan koskaan mahdollisuutta hyödyntää kielitaitoaan ulkomailla. Hänen ei nimittäin päässyt koskaan Ruotsia pitemmälle.

Ensimmäinen korteista on vanha värivalokuva Gran Canarian Las Palmista vuodelta 1907, jolloin kaupunki ei ollut vielä massaturismin pilaama. Mielenkiintoista kortissa on myös se, ettei sitä oltu lähetetty Kanariansaarilta vaan Afrikan mantereella sijaitsevasta Sierra Leonesta, joka oli tuolloin vielä Englannin siirtomaa.

Niinpä kortin lähettäjäkin oli britti nimeltään E. L. Morris Liverpoolista.

Cathedral of Christchurch, New Zealand ,in approx. 1907.

Christchurchin tuomikirkko Uudessa Seelannissa noin v. 1907.

Toinen Valfrid Hedmannille osoitettu postikortti oli lähetetty vieläkin kauempaa eli Uuden Seelannin Christchurchistä. Vanhassa valokuvassa on kuvattuna 1904 valmistunut Christchurchin tuomiokirkko, joka oli kaupungin tärkein nähtävyys ja symboli yli sata vuotta. Kirkko jouduttiin kuitenkin purkamaan vuonna 2012, sen saatua vuotta aiemmin pahoja vaurioita maanjäristyksessä.

Kortissa ei ole mainittu sen lähettäjää, mutta siinä kerrotaan pari päivää aikaisemmin eli heinäkuun alkupäivinä  Uudessa Seelannissa sataneen kolme tuumaa lunta.  Postikortin lähettämisvuosi jää valitettavasti epäselväksi, sillä kortin lähettäjä ei ollut merkinnyt korttiin päivämäärää.  Postileima on puolestaan sen veran epäselvä, ettei vuosiluvusta voi päätellä muuta kuin, että se on ennen vuotta 1910.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.