Eksyneitä pelastamassa – Karanneiden kirjekyyhkyjen tapaus, v. 2006.

Kommentoi

Pelastuspartio kurkitiimi ryhmäkuvassa.

Pelastuspartio kurkitiimi ryhmäkuvassa.

Vuosien mittaan olen ollut järjestämässä monenlaisten lintujen pelastusoperaatioita. Jotkut ovat niistä olleet melko mittaviakin, ja niiden onnistuminen on vaatinut usean samanhenkisen ihmisen panosta linnun pelastamiseksi. Niinpä aikoinaan perustin nyt jo toimintansa lopettaneen Kurkitiimin, joka osallistui vuosien kuluessa useammankin kurjen pelastamiseen Sisä-Savon alueella.

Jotkut pelastustoimet ovat olleet kuitenkin hyvin pienimuotoisia, joihin ei ole tarvittu juurikaan ulkopuolista apua. Tällaisia ns. helppoja tapauksia olivat vuonna 2006 Sisä-Savoon eksyneet kaksi viestikyyhkyä.

Kartulan karkulainen

Heinäkuun lopulla karttulalaisen marjatilan pelloille ilmestyi asiasta ilmoittaneen lukijani mukaan ”oudon kesy valkoinen kyyhkynen”. Paikalle riennettyäni lintu paljastui kuitenkin värirengastetuksi viestikyyhkyksi.

Karannut viestikyyhky Karttulassa.

Neonvihreässä renkaassa olevan numerokoodin avulla onnistuin myöhemmin jäljittämään omistajaksi toivakkalaisen viestikyyhkyharrastajan, joka kertoi viiden kyyhkyn päättäneen karistaa Toivakan tomut siivistään juhannuksen aikaan. Hänen helpotuksekseen Karttulan taapertaja oli ainoa vapauden riemuista enää nauttiva karkulainen.

Kauan ei pakolainen saanut enää vapudestaan nauttia, sillä melko pian linnun olinpaikasta harrastajalle kerrottuani, tämä kävi hakemassa kujertajan omaan tuttuun ja turvalliseen kotilakkaansa.

 Suonenjoen karkulainen

Joulukuun alussa puolestaan jouduin yhdessä ystäväni kanssa hakemaan turvaan toisen eksyneen viestikyyhkyn.  Tämänkertainen karannut lintu oli laskeutunut ilmeisen voipuneena erään kesämökin pihanurmikolle.

Karannut viestikyyhky Suonenjoella.

Sieltä linturaukka ei kuitenkaan enää jaksanut suunnistaa eteenpäin, vaan se jurotti apaattisena talon seinustalla, josta sen sitten koppasin kuolemaa halveksuvan tiikerihypyn päätteeksi.

Poikkeuksellisen kauniin vaalean linnun alkuperää selvittäessäni sen omistajaksi paljastui yllättäen sama toivakkalainen kyyhkyharrastaja, joka omisti myös Karttulan karkulaisen. Maailma on todella pieni, ainakin linnuille!

Tälläkin kertaa lintu saatiin palautettua melko nopeasti kotilakkaansa, jossa se omistajansa kertomuksen mukaan virkistyi nopeasti saatuaan sekä riittävästi ruokaa että turvallisen ympäristön.

P.s. Jos kohtaat vastaavanlaisen karanneen viestikyyhkyn, voit yritää selvittää sen alkuperää Suomen viestikyyhky-yhdistyksen sivuilta.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.