Viirupöllö aidalla ruskan aikaan – Arkiston helmi, v. 2006.

Kommentoi

Kuva, photo, foto: viirupöllö, ural owl, chouette de l'oural, strix uralensis, slaguggla, Habichtskauz

Äkkilähdöt ovat olennainen osaa luontotoimittajan toimenkuvaani. Niinpä kun rautalampilainen lukijani soitti jo tunteja aidallaan istuneesta suuresta pöllöstä, olin myyty mies.

Lähes käsittämätöntä itsehillintää osoittaen onnistuin kuitenkin vastustamaan kuvallisen kunnianhimoni valheellisia seireenejä, ja sain kuin sainkin kunnialla pidettyä päivän viimeiset oppitunnit. Vapauden vihdoin koittaessa keräsin kimpsuni ja ryntäsin minua malttamattomana jo odottavan kuvakonini luo.

Sen enempää viivyttelemättä kannustin tuon nelipyöräisen runoratsuni ulos pilttuustaan, ja rukoilin, että harmaa pilviverho edes hetkeksi repeäisi ja sallisi taivaan kultaisen kehän valaista kaukaisuudessa odottavan kuvauskohteeni.

Viirupöllö riukuaidan päällä ruska-aikana.

Onneksi minua vuosia uskollisesti palvellut peltihepo oli myös vaistonnut tehtävämme tärkeyden, ja sen innokkaat kumikaviot tuskin koskettivat kouluni asfaltoitua pihaa sännätessämme metsästämään silloin vielä tuntemattoman pöllön kuvaa.

Reilun puolen tunnin kiivaan mutta täysin laillisen kiitolaukan jälkeen karautimme synkän kuusimetsän laidalla yksinäisenä kyhjöttävän talon pihaan.

Viirupöllö metsän siimeksessä.

Siellä minua odotti ihana ristiriita: talon iloinen emäntä selostamassa eloisasti linnun ilmestymistä pihapiiriin ja emännän esitelmöintiä ruskan keskeltä tyynenä tarkkaileva viirupöllö. Syykin pöllön rauhalliseen käytökseen ja viivyttelyyn riukuaidalla selvisi nopeasti:

Avulias emäntä oli maanitellut sitä pysymään paikoillaan lupaamalla kuuluisuutta paikalle jo matkalla olevan lehdistön toimesta!

Viirupöllö linnunpöntön päällä maatalon pihassa.

Syvästi sivistyneenä ihmisenä en tietenkään ryhtynyt moittimaan ystävällistä naisihmistä lupauksensa moraalittomuudesta saati oikomaan pöllön käsitystä vaatimattoman paikallislehtemme tarjoaman julkisuuden määrästä. ”Onnellisia ovat tietämättömät.”

Tosiasiassa syy uljaan linnun flegmaattiseen käytökseen oli tietysti aivan jokin muu. Syksyllä 2004 tapahtunut myyräkannan romahtaminen oli osoittautuva kohtalokkaaksi niin viirupöllöille kuin muillekin näistä pienistä jyrsijöistä riippuvaisille petoeläimille.

Niinpä oli odotettavissa , että ruuan puutteen nälkiinnyttäminä tavallisesti kovinkin arat lajit saattaisivat tulla pihapiiriin etsimään helppoa saalista.

Se, selvisikö tämä kohtaamani kaunis lintu lintu seuranneesta talvesta, ei koskaan selvinnyt. Toivottavasti. Valitettavasti ennusmerkit eivät olleet kovin hyvät.

P.s. Kaikki näkemäsi kuvat on otettu tarinan viirupöllöstä tuona yhtenä syksyisenä iltapäivänä syyskuun lopulla 2006.

Viirupöllö kuusen oksalla.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.