Lyhyt videovierailu ihanan viirupöllönpoikasen luona

Kommentoi

Kevät kulkee, lajit vaihtuvat: Nyt vuorossa viirupöllö, jonka pesällä olen nyt käynyt lyhyellä vierailulla kolmena iltana noin viikon sisällä. Suuressa myrskyn katkaisemassa koivussa sijaitsevassa pesäkolossa on ilmeisesti kaksi virkkua  – ja ah niin söpöä – pöllönpoikasta. Emokaan ei ole koskaan kaukana, vaan istuu rauhallisena ympäristöä tarkkaillen vain reilun 10 metrin päässä kohoavassa suuressa koivussa.

Viirupöllöemon rauhallisuudelle on luontainen selitys: Se on tottunut ihmisiin, sillä sen pesäpuu on aivan ahkerassa käytössä olevan rantasaunan vieressä. Tämän viirupöllöperheen emojen ihmisiä pelkäämättömyys ei kuitenkaan ole kovin suuri harvinaisuus, sillä vuosien mittaan lukijani ovat kertoneet useista pihapiireissä pesineistä viirupöllöistä, joista yksikään ei ole aiheuttanut hankaluuksia ihmisille. Sen sijaan yhden viirupöllöparin poikaset olivat kerran joutuneet yön aikana tuntemattoman ihmishyökkääjän uhreiksi.

Itsellenikin tämä taitaa olla jo neljäs viirupöllön pihapesintä, johon olen päässyt tutustumaan. Ensimmäinen näistä – joka on jäänyt muistiini erikoisuutensa takia parhaiten muistiini –  oli vuonna 2003. Tuolloin kyseessä oli pesintä, jonka pöllöt veivät ystävällisten ihmisten avustuksella onnelliseen loppuunsa jo kerran kaadetussa pesäpuussa. Tarina oli valtakunnallisestikin sen verran erikoinen, että Suomen Luonnossa julkaistiin tuolloin kaksi erillistä lyhyttä juttua viirupöllöjen pesinnän eri vaiheista.

Myös tämänkertaisen pesän muistan hyvin, mutta syy on yksinkertaisempi: Olin nimittäin keväällä 2014  mukana rengastamassa tuosta lukijan minulle ilmoittamasta pesästä löytynyttä yksinäistä untuvikkopoikasta .

Tuolloin alueella oli myyräkanta romahtanut, mikä selitti pesän poikasten pienen määrän. Vuotta myöhemmin myyrät olivat edelleen kadoksissa, minkä seurauksena viirupöllöpari ei edes yrittänyt tehdä poikasia. Viime talven aikana myyrien määrä kuitenkin kääntyi ennustettuun kasvuun, joten pöllöpariskunta sai mahdollisuuden yrittää jälleen perheen kasvattamista.  Tällä hetkellä tilanne onkin hyvin lupaava.

Pidetään peukkuja, että pikku pöllöpallerot kasvavat ja voimistuvat edelleen, ja ne pääsevät myöhemmin tutustumaan itsenäisen pöllön elämään!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.