Rauhoittava univideo viirupöllöstä – Soittorasian nukuttavaa ääntä pienille lapsille

4 Kommenttia

Tämänkertaisen äänikokeilun aihe on unimusiikki pienille lapsille ja vauvoille. Aivan puhtaalta pöydältä en kuitenkaan tähän yritykseen lähtenyt, sillä kokemuksesta tiesin, että videolla kuultava soittorasian sointuva ääni todella toimii. Ainakin se oli toiminut oikein hyvin kahden minulle hyvin tärkeän pienen lapsen kohdalla.  Ääni todellakin rauhoitti näitä vauvoja ja helpotti merkittävästi heidän nukahtamistaan. Noilla kerroilla ääni oli kuitenkin aina tullut suoraan itse soittorasiasta.

Mutta se, miten tämä sama ääni toimii muokattuna ja videolle tallennettuna ja miten pienet lapset kokevat videolla hiljaa kesäisessä tuulessa keinuvan pöllön, on sitten suuri arvoitus, johon minulla ei ole vielä vastausta. Se  selvinnee ajan kuluessa.

En kuitenkaan voinut yksinkertaisesti vastustaa kiusausta kokeilla näiden kahden kovin erilaisen asian – aidon luonnonvaraisen linnun ja mekaanisen äänen – yhdistämistä samaan videoon.  Houkutus oli yksinkertaisesti liian vahva voitettavakseni sen jälkeen, kun ajatus oli noussut pintaan jostain alitajuntani pimeistä syövereistä.

Pöllön valinta nukuttavan univideon linnuksi oli jo alun perin selvää, sillä pöllöjen ruumiin muoto ja suuret silmät ovat kuin tehtyjä tähän tarkoitukseen. Aluksi ajattelin käyttää tehtävään varpuspöllöä, mutta koska itse koin varpuspöllön keltaisten silmien tuijottavan katseen kaikkea muuta kuin mieltä rauhoittavaksi, hylkäsin ajatuksen, ja päädyin valitsemaan pääosaan viirupöllön. Sen tummat silmät ja rauhallisempi olemus sopivat mielestäni paljon paremmin videon unettavan linnun rooliin.

Videolla nähtävä viirupöllö on muuten aivan vapaa ja terve aikuinen lintu. Kuvaushetkellä tämä ilmeinen naarasyksilö istui vartioimassa rauhallisena lähellä olevaa pesäänsä ja siinä olevia poikasia. Sen vasta kesäkuun puolivälin kieppeillä päättynyt pesintä oli poikkeuksellisen myöhäinen, mistä osaltaan kertovat alkukesän jo vehreän vihreän värinsä menettäneet koivunlehdet.

4 Comments

 1. Katri Mäkinen

  Ihana video! Ja 100%:sti lapsenmielisenä aikuisihmisenä voin taata, että tämä video unimusiikkeineen taatusti toimii, kun tuutulaulu soi taustalla, pöllö-Äiti katsoo lempeästi ja nukuttaa lapsosta unten maille, kun niin pöllö kuin oksistot ja puunrungolla istuva pöllö keinuu leppeän leppoisasti pienokaisen vaipuessa uneen.. Kylkiäisenä tuleepi myös oivaa luontokasvatusta pienestä pitäen 😉 Hyvä hyvä!Tykkään!

  • Olli

   Onnittelut! Osaat näköjään lukea ajatuksiani, sillä tekstisi on kuin yhteenveto niistä ajatuksista, joita halusinkin videon herättävän.

 2. Anonymous

  Hieno video. Jos vielä pöllön saisi sulkemaan silmänsä…vaikka photosopilla, olisi aika täydellinen

  • Olli

   Kiitos! Periaatteessa ihan hyvä idea. Vahinko vain ei tullut itselläni kiireessä mieleen. Photoshoppiin en kuitenkaan olisi tarttunut ihan periaatteesta. Efektin olisi kyllä voinut ilmeisesti toteuttaa luonnillisinkin keinoin eli yhtä silmäniskua hidastamalla ja sitten sijoittamalla se aivan videon loppuun.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.