Videolla haarapääskyn, maaseudun suosikkilinnun, erikoinen rapsutus.

1 Kommentti

Haarapääsky hyönteinen suussaan

Haarapääsky hyönteinen suussaan

Kuinka moni tiesi, että haarapääsky rapsuttaa itseään eri tavalla kuin suurin osa muista linnuista. Minä en ainakaan.

Ruumiinrakenteestaan johtuen – sen jalat ovat suhteellisen takana – haarapääsky näet joutuu kurottamaan jalkansa siiven yläpuolelta eikä alapuolelta, kuten yleensä muut linnut tekevät. Esim. kuovi tällä aiemmin julkaisemallani videolla.

Itse asiassa en tiedä vieläkään kovin monia asioita haarapääskyistä, koska en asu maaseudulla vaan taajamassa. Haarapääskyjen kuvaaminenkin on jäänyt osin tästä syystä erittäin vähälle. Tärkein syy vähäiseen kuvamäärään lajista on kuitenkin se, etten kovin mielelläni kuvaa mitään itselleni vieraiden ihmisten pihoissa.

Nyt nähtävätkin kuvat ovat olen ottanut käydessäni vierailemassa tuttavieni luona Tervossa. En kuitenkaan yleensä kyläilyjen yhteydessä sorru kuvaamiseen, mutta tällä kertaa linnut olivat niin poikkeuksellisen helposti kuvattavissa, etten malttanut olla käyttämättä ”muutamaa” minuuttia niiden dokumentointiin.

Haarapääsky.

Se, että kuva-arkistoni on kolissut tyhjyyttään haarapääskyn osalta, on kuitenkin kismittänyt minua suuresti. Erityisesti sen takia, että minulle on reilun kymmenen vuoden aikana selvinnyt, kuinka tärkeä lintu haarapääsky maaseudulla asuville lehtipalstani lukijoille on:

Lukemattomia ovat nimittäin ne keväiset puhelut, joissa kuulen, kuinka ihanaa on, kun haarapääskyt ovat jälleen palanneet pitkän talven jälkeen pihapiiriin.

Lähes joka kevät olen saanut myös soittoja, joissa soittaja on kertonut masentuneena lintujen katoamisesta pihastaan ilman mitään varoitusta tai etteivät ne koskaan edes ilmestyneet elävöittämään muuten hiljaista pihaa.

Tällöin olen aina lohduttanut soittajaa vakuuttamalla, etteivät linnut varmastikaan ole lopullisesti pihaa hylänneet, vaan palaavat heti, kun itse sen hyväksi näkevät. Ilmeisesti ennustukseni on osunut kohdalleen, sillä toistaiseksi yksikään soittaja ei ole myöhemmin kesällä palannut asiaan ja kertonut pihansa edelleen olevan haarapääskytön.

Haarapääskyvideo

Videolla kuulet maatilan pihan ääniä ja näet, kuinka haarapääsky rapsuttaa itseään.

1 Comment

  1. tarja jauhiainen

    No höh! Olisihan minulla ollut kuviakin pääskynpoikasten rapsutteluista miltei kymmenen vuoden takaiselta kesältä 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.