Koskikaran sininen maailma Viitasaaren Kymönkoskella.

1 Kommentti

Useiden kuukausien talvihorroksen jälkeen sain tänään palata syvälle luontokuvauksen lumottuun maailmaan. 

Vietin näet koko päivän seuraten keskisuomalaisten koskikarojen elämää.

bird photography, nature photography

Kuvausmielessä retki ei ollut kovinkaan tuloksekas, mutta kokemuksellisesti aivan yhtä antoisa kuin kaikki aikaisemmatkin koskikarakuvaukset. Niin lajin erikoinen käytös kuin sen talvisten elinympäristöjen lumoava kauneus eivät petä koskaan ketään, joka on  sydämensä tälle ihmeelliselle selviytyjälle menettänyt.

kuva: koskikara jään reunalla.

kuva: koskikara jään reunalla

Aamupäivä oli harmaine valoineen tosin kaikin puoleinen pettymys, sillä ikävä sää tuntui lannistaneen myös tämän yleensä kovin eläväisen lajin. Seurattavaa oli kovin vähän ja kuvat olivat toinen toisensa jälkeen pettymyksiä.

bird photography, nature photography

Iltapäivällä, nuotiolla vietetyn maittavan makkaralounaan jälkeen, säiden jumalat kuitenkin armahtivat. Kosken täytti valo, joka yhdessä yläpuolellamme hohtavan sinitaivaan kanssa värjäsi veden lasuurin siniseksi. Myös lumipeitteisille kiville lankeavat varjot muuttuivat sinisävyisiksi.

Kuva: Koskikara pörhistää sulkiaan.

Tuo talvipäivän valojen leikki herätti myös karat hiljaiselostaan ja kosken täyttivät lintujen tirskahdukset ja kiihkeä sukeltelu ravinnon löytämiseksi vuolaana virtaavan kosken pohjasta.

Kuva: Koskikara sukii itseään.

Kuva: Koskikara sukii itseään.

Todellisen aarteensa koski paljasti kuitenkin vasta juuri ennen auringon painumista puunlatvojen taa: Hyvin pienelle kuvaussektorille muodostui valojen ja varjojen sinivalkea leikki, jonka aikaisemmin olen nähnyt vain arktisia alueita kuvaavissa luontodokumenteissa.

Niinpä näkemästään lumoutunut luontokuvaaja ymmärrettävästi unohti täysin sen hetkisen maantieteellisen sijaintinsa ja näki etsimensä läpi vain jäävuorien täyttämän maiseman!

kuva: koskikara jäävuorten keskelllä.

 

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.