Mistä tässä telkkien ja naurulokkien yhteistyössä oli kysymys? Minä en tiedä.

Kommentoi

Naurulokkiparvi muodostaa kehän

Naurulokkiparvi muodostaa kehän, klo 17,58.

Todistin heinäkuussa 2006 noin tunnin ajan seuraavaa tilannetta: Joukko nuoria naurulokkeja kerääntyi yhteen jätevedenpuhdistamon altaalla ja muodosti lähes symmetrisen ympyrän, jonka kehällä kukin naurulokki pyöri oman akselinsa ympäri.

Tätä en kokenut erityisen erikoisena, sillä olin nähnyt naurulokkien tekevän saman aiemminkin, mutta silloin kyseessä olivat aikuiset linnut ja ajankohta kevätmuutto. Silloin lintuja oli useita kymmeniä ja ne muodostivat suuren kehän, jonka halkaisija oli varmaankin useita kymmeniä metrejä. Tuossakin tapauksessa linnut pyörivät paikallaan ympyrän kehällä.

Tilanne Suonenjoen jätevedenpuhdistamolla ei kuitenkaan loppunut tähän, vaan lokkien toiminnan houkuttelemina paikalle ui useita telkkiä, jotka ryhtyivät sukeltelemaan naurulokkien muodostaman kehän keskellä.

Telkät naurulokkien kehän sisällä, klo 18.23.

Telkät naurulokkien kehän sisällä, klo 18.23.

Oman tulkintani mukaan ne tulivat paikalle hyötyäkseen naurulokkien aiheuttaman veden liikkeen altaan pohjasta nostamasta ravinnosta. Mutta oliko niin, siitä minulla ei ole oikeasti mitään tietoa.

Ja mistä ne osasivat tulla paikalle?  Oliko niillä mahdollisesti aiempaa kokemusta naurulokkien käytöksen hyödyntämisestä?

Myöskään sille, miksi naurulokit käyttäytyivät siten kuin käyttäytyivät, en ole toistaiseksi löytänyt selitystä.

En lisäksi edes tiedä, miten yleistä ja lajityypillistä tällainen kehien muodostaminen on naurulokeille.

Telkät naurulokkien kehän sisällä, klo 18.23.

Telkät naurulokkien kehän sisällä, klo 18.28.

Naurulokit  pyydystävät pyörimällä pieneliöitä (lisätty 10.3.2015)

Kaikkien tuntema luontokirjailija ja lintuasiantuntija Lasse J. Laine vastasi ystävällisesti tiedusteluuni telkkien ja naurulokkien “yhteistoiminnasta” seuraavasti:

“Naurulokit saavat vedessä pyörimällä aikaan imuvaikutuksen, joka nostaa pieniä vesieläimiä pintaan. Samaa taktiikkaa käyttävät myös vesipääskyt.”

Hän vahvisti myös sen, jonka eräs lintuharrastaja ehti FB:ssa sitä ennen jo todeta, että telkillä – samoin kuin muilla sorsilla ja nokikanoilla – on taipumus hakeutua ruokailevien joutsenten läheisyyteen. Syy lienee sama veden liikkeen aiheuttama pieneliöiden pintaan nouseminen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.