Tiltaltit ovat tulossa – kuuntele kuinka tiltaltti laulaa.

1 Kommentti

 

Tiltaltti männyn oksalla.

Tiltaltti männyn oksalla.

Tltaltti (Phylloscopus collybita) ) on Suomen yleisimmän linnun, pajulinnun eli uunilinnun (Phylloscopus trochilus), läheinen sukulainen. Niinpä lajien erottaminen ulkonäön perusteella toistaan on usein hyvin vaikeaa.

Lauluäänensä perusteella tiltaltti on sen sijaan helppo tunnistaa, sillä sen kuuluva ja usein toistama  heleä ”til-talt, til-talt, til-talt, til-talt” on helppo erottaa, ja josta se on nimensäkin saanut. Näytteellä kuulet myös tiltaltin ”hyit”-kutsuäänen.

KUUNTELE TILTALTTIA

Itse törmäsin ensimmäisen kerran tiltalttiin reilut kymmenen vuotta sitten lukijahavainnon kautta. En siis ollut silloin vielä koskaan nähnyt tai edes kuullut tiltalttia. Se ei sinänsä ole mikään ihme, sillä Sisä-Savossa laji oli vielä tuolloin suhteellisen harvinainen.

Viime vuosikymmenenä tiltaltti on kuitenkin yleistynyt voimakkaasti, ja nyt niitä riittää runsaasti näillekin korkeuksille. Parhaana keväänä olen tavannut kymmenkunta laulavaa tiltalttia vain muutamana kilometrin päässä toisistaan. Nyt kahtena edellisenä vuonna tiltaltti on käynyt laulamassa jopa omissa pihapuissani Suonenjoen keskustassa.

Mihin tämä maailma on oikein menossa?

Tiltaltti ei aina ole ollut tiltaltti

Aina ei tiltaltin nimi ole ollut se millä se nykyään tunnetaan. Niinpä kuuluisa biologi K. E. Kivirikko mainitsee kansan käyttäneen siitä ainakin seuraavia kuvaavia nimityksiä: oluentiputtaja, seppä, korpikerttu, tynnörlintu, kuurnantilkittäjä, juomanlaskija.

Jos sinua kiinnostavat vanhat kansan linnuistamme käyttämät nimitykset, voit aloittaa niihin tutustumisen suorittamalla  ensimmäisen aiemmin julkaisemistani lintujen nimitesteistä, jotka kaikki pohjautuvat K. E. Kivirikon maineikkaaseen kirjaan ’Suomen linnut’.

1 Comment

  1. Matt Blomqvist

    Aah… l o p u l t a k i n tunnistin antamastasi äänestä eräässä hyttysiä kesät talvet täynnä olevassa puskassa (=vieraslaji) syksyisin hyittelevän hysyn.

    Nyt voin taas hengittää vapaasti. Hyit!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.