Amerikkalaiset tähtijuoksijat Dave Wottle ja Steve Prefontaine Kajaanissa 1.7.1973

Kommentoi

Steve Prefontaine leading, David Wottle second, Kajaani 1973.

Steve Prefontaine johtaa, David Wottle toisena, Kajaani 1973.

Tutkiessani vanhojen kuvien arkistoani törmäsin kolmeen ajan patinoimaan värikuvaan, jotka muistaakseni kuvasin Kajaanin urheilukentällä silloisesta kesätyöpaikastani lainaamallani legendaarisella Canon Ftb-järjestelmäkameralla .

Kuvien laadulla ei voi kehua, ja valitettavasti niiden heikkoa laatua ei voi panna kokonaan edes senaikaisten värifilmien laadun syyksi. Toisaalta oppia ikä kaikki. Uskoakseni olen noista päivistä jonkin verran kehittynyt.

Steve Prefontaine leading, David Wottle second, Kajaani 1973.

Steve Prefontaine johtaa, David Wottle toisena, Kajaani 1973.

Onneksi kuvien heikko laatu ei varmaankaan vähennä kuvien historiallista arvoa, sillä niiden päähenkilöinä ovat silloin maailmankuulut amerikkalaiset kestävyysjuoksijat Dave Wottle ja Steve Prefontaine.

Dave Wottlehan voitti edellisen vuoden Münchenin olympialaisissa kultamitalin 800 metrin matkalla.

Steve Prefontaine ei kuitenkaan onnistunut voittamaan yhtään suurta kansainvälistä kilpailua, vaan hänen parhaimmaksi sijoituksekseen jäi samojen kisojen neljäs sija 5000 metrillä.

Tuohon sijaan hänen oli tyytyminen, vaikka oli johtanut kilpailua lähes koko matkan. Loppusuoralla hän joutui kuitenkin lopulta antautumaan mitalisteille. Kuten hyvin tunnettua kilpailun voitti meidän oma Lasse Virenimme.

Steve Prefontaine, Kajaani, 1973.

Steve Prefontaine lämmittelee, Kajaani 1973.

Se, ettei Prefontaine onnistunut suurimman tavoitteensa saavuttamisessa ,ei kuitenkaan ole estänyt häntä nousemasta ehkä kaikkein legendaarisimmaksi amerikkalaiseksi kestävyysjuoksijaksi.

Tätä arvonimeä ei hän valitettavasti saavuttanut yksinomaan juoksuansioillaan, jotka olivat todella merkittävät kansallisella tasolla.

Steve Prefontaine nimittäin menehtyi traagisesti auto-onnettomudessa kesken kilpailu-uraansa 29.5.1975 Eugene’ssä Oregonin osavaltiossa. Syynä kuolemaan johtaneeseen ulosajoon pidetään sitä, että hän oli nauttinut liikaa alkoholia.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.