Harvinainen sepelrastas pistäytyi kuvattavana.

20 Kommenttia

Sepelrastas lumella.

Sepelrastas on Suomessa harvinainen pesimälaji. sillä meillä niitä pesii vain noin 200 paria. Nekin kaikki Lapissa.

Sinänsä laji ei ole harvinainen tai uhanalainen, sillä Euroopassa pesii arviolta noin 300 000 sepelrastasparia.

Pohjois-Savossa sepelrastasta havaitaan vuosittain harvinaisina lyhytaikaisina vieraina muuttoaikoina.

Kun eilen sain ilmoituksen suonenjokelaisen omakotitalon pihassa olevasta sepelrastaasta (Turdus torquatus), tarjoutunut tilaisuus oli pyrittävä käyttämään. Olihan se kaiken lisäksi oli lähes ”naapurissa”.

Tällä kertaa onni hymyilikin toden teolla ja sain lajista ihan hyvälaatuisia lintukuvia. Toisaalta niin lumen läikittämä nurmikko kuin valon vähyys estivät todellisten huippukuvien ottamisen.

Itselleni linnun kuvaaminen oli silti todella ikimuistoinen hetki, sillä en ollut lajia edes aiemmin nähnyt.

Sepelrastas, turdus torquatus, sivulta.

 

Sepelrastas takaa.

20 Comments

 1. Teemu Kotilainen

  Tänään 5.5 2019. Sepelrastas Kauhajoella hyypässä. Pihamaalla kottaraisten seurassa. Komea kaulaliina, kuvakin sain muistoksi kaukaisesta vieraasta.

 2. Manu

  Sepelrastaspari pyöri nurmikollamme tänään 28.4. Huono kuva ikkunan läpi kuitenkin jäi todisteeksi.

  • Olli

   Onnittelut melko harvinaisesta vieraasta! Sepelrastaita ei todellakaan pyöri muuttoaikoina joka pihalla.

 3. Outi Kaisto

  Iissä Tangonsaaressa 7.5.2017 aamulla kello 8.15 oli meidän pihalla rastaita,mukana oli sepelrastas,punakylkirastaita, mustarastaita ja räksiä, viimekeväänä samaan aikaan sepelrastas pariskunta oli samassa paikassa,nyt näimme vain yhden.

  • Olli

   Sinun sepelrastaallasi ei ollutkaan enää pitkä matka takaisin kotiseudulleen. 🙂

 4. Katr iHeikkinen

  Petikossa, Vantaalla tänään 28.4.2017 klo 16.15 lennokkikentällä muuttoparvessa(räksiä, punakylkirastaita, joku mustarastas, ehkä kulorastaskin) 1 sepelrastas, mieheni havaitsi ensinnä kaukonäöllään, minä huonoilla pikkukiikareilla sitten varmistin, valitettavasti ei kameraa mukana, ponteva sepelrastas muuttamassa. Ensimäinen ja varmaan viimeinenkerta, että näin SEPELRASTAAN! Olisi mukava kuulla, minne ystävämme jatkanut matkaansa!

  • Olli

   Moi Katri, aaika kauas pohjoiseen lintuparka oli matkalla, kun ei paremmasta ymmärtänyt. Sinun havaintosi jälkeen oli Suonenjoella nähty yksi sepelrastas. Ehkäpä se oli juuri Sinun lintusi.

 5. Raija Nousiainen

  Sepelrastas pihassa parasta aikaa, ollut jo puolipäivää! Kauvatsalla 22.04.2017. Sain ikkunan takaa kuvattuakin!

 6. Merja Haapala

  Etelä-Lapissa Ranualla tänään 7.5.2014 klo 16.30 bongattu sepelrastas, muiden rastaiden kanssa pompahteli pihalla. Valitettavasti en saanut kuvaa, hieno lintu.

  • Olli

   Hieno on. Onnittelut Sinullekin. Itsekään en ole sepelrastasta nähnyt kuin tuon yhden ainoan kerran. Ehkäpä vielä jonain päivänä …

 7. Päivi

  Ilmeisesti sepelrastaita on ollut muuttomatkalla tällä viikolla. Eilen, 30.5. ruokaili isossa rastasparvessa yksi sepelkyyhky ok-taloni pihalla Oulaisissa, 100 km Oulusta etelään. Myös minä näin linnun ensimmäisen kerran ja lintukirjasta piti tutkia mistä linnusta oli kyse. Minäkin yritin kuvata, mutta heti lennähti kuusen oksien suojaan kun havaitsi liikettä ja jäi siis kuvaamatta

  • Olli

   Ei kannata murehtia sitä, että et saanut kuvattua lintua. Tärkeintä on, että näit sen ja sait hienon sekä ikimuistoisen luontokokemuksen. Onnittelut siitä.

 8. lauri sänkiaho

  Sepelrastas kempeleessä 30.4 2014 omakotitalon pihalla
  Ei saatu kuvaa kun ei kunnon kameraa ja näköjään arka lintu.
  Ensimmäisen kerran eläissään nähtiin.
  Tuli nämä sivut vastaan kun tutkittiin millasesta linnusta kyse

  • Olli

   Onnittelut hienosta pihavieraasta. Kovinkaan monet eivät ole nimittäin tästä pohjoisen harvinaisesta linnusta päässeet nauttimaan. Useimmiten niitä nähdään Väli-Suomessa juuri kevätmuuton aikaan.

 9. Risto Rantanen

  Näin Sepelrastaan 1.11.2012 Helsingissä.

  Rastas istui omenapuussa Länsi Hettoniemessä.

  Oli Mustarastasparven mukana.

  • Olli

   Onnittelut hyvästä havainnosta. Lajia ei ole enää tänä syksynä näin myöhään paljonkaan nähty. Liekö pelkkä yhteensattuma että Suomenlinnassa oli eilen nähty räkättirastaiden seurassa yksi sepelrastas.

 10. Mika

  Moikka! Minulla ona vastaava lintukokemus sepelrastaasta kahden tunnin takaa. Nyt siis on 1.5.2012. Iisalmen Pörsänmäessä Suojoen tilalla vippaili ko.erikoisuus n. klo 06.30 aikoihin. Merkillistä rastaseläjää en myöskään ole nähnyt ennen ja päättelin sen olevan jonkinlainen erikoisuus. Saimme tallennettua laikkukaulaa muutamien minuuttien ajan videolle. Hyvänlaatuista valokuvaa ei saatu, vaan otettiin ikkunan läpi karkottamisen pelossa. Hieno näky oli joka tapauksessa. Terveisin Mika, Iisalmi

  • Olli

   Kuukkeli vaan! Kiva, että olette tekin päässeet nauttimaan harvinaisesta vieraasta. Olisiko mahdollista nähdä lintuvideotasi netissä, esim. youtubessa?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.