Kasvaako tälle elämän kolhimalle talitiaiselle ristinokka.

Kommentoi

Sairas talitiainen:

Avipox-viruksen vaivaama talitiainen

Kun vuonna 2005 sain tutustua todelliseen saksinokkaiseen talitiaiseen toivoin, niin harvinaisesta tapauksesta kuin silloin olikin kysymys, ettei minun tarvitsisi toista vastaavaa tavata.

En voi valehtelematta väittää, etteikö silloin kuvaamani lintu olisi ollut  ulkonäkönsä puolesta todella mielenkiintoinen kuvauskohde.  Ongelma vain oli siinä, etten voinut seurata linnun ruokailua tuntematta syvää myötätuntoa sitä kohtaan.

Ristinokkainen talitiainen, jolla on myös paise nokan alla. Ristinokkatalitiaisen elämä oli nimittäin hyvin hankalaa kahdesta syystä, joista ilmeisempi – sen epämuodostunut nokka – vaikeutti merkittävästi sen ravinnonsaantia lintulaudalta.

Toinen – vaikeammin havaittava syy – oli sen lajitovereiltaan saama syrjivä kohtelu. Tästä syystä ristinokka ruokaili pääsääntöisesti aikoina, jolloin muita lintuja ei ollut lintulaudan läheisyydessä.

Samanlaista arkuutta on osoittanut myös oman pihani ruokintapaikalla nyt vieraileva talitiainen. Sekään ei koskaan saavu ruokailemaan toisten tiaisten paikalla ollessa.

Viimeksi linnun nähdessäni se oli virkeän ja hyvävoimaisen oloinen, mutta pelkään, ettei niin jatku kauan. Talvella lintujen ravinnontarve on suurimmillaan, mistä syystä sen tulisi käydä ruokailemassa mahdollisimman useasti voidakseen selvitä sekä pitkistä ravinnottomista kylmistä talviöistä että vielä mahdollisesti edessä olevista pakkasista.

Mikä pahinta, sen epämuodostunut nokka, joka mahdollisesti tulevaisuudessa kasvaa oikeaksi ristinokaksi, ei ole sen ainoa vaiva. Linnun alaleuan juuressa on melko suuri höyhenetön paise, joka ei varmastikaan tee sen elämää yhtään helpommaksi. Oireesta päätellen lintua vaivaa linturokko, josta käytetään joskus myös nimitystä paiserokko. Tämän meillä aika usein tavatun virustaudin aiheuttaja on avipox -niminen virus. Etenkin juuri talitiaisten tiedetään olevan alttiita sairastumaan tähän tautiin.

 Pidetään peukkuja pikku tintille.

Muita artikkeleitani eri syistä fyysisesti poikkeavista eläimistä.

Saksinokka Edward

Kalju talitiainen

Harvinainen kehityshäiriö nokkosperhosen siivissä

Erilaisia värikaisia – lähinnä leukistisia –  lintuja

Nuoren laulujoutsen karmea kohtalo   Varoitus! Artikkeli sisältää poikkeuksellisen raa’an kuvan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.