Pikkuvarpunen, käpytikka, viherpeippo ja talitiainen entistä värikkäämmissä kuvissa

4 Kommenttia

Pikkuvarpunen ruskankeltaisella taustalla.

Pikkuvarpunen ruskankeltaisella taustalla.

Totta puhuakseni alan jo toivoa ruskan loppua, jotta pääsisin lomalle sembrani lintujen kuvauksesta.

Mutta niin kauan on jaksettava etsiä uusia värejä, kuin säät sen sallivat, sillä toista näin herkullista tilaisuutta ei ehkä koskaan enää tule.

Tänään onnistuinkin saamaan kuviini aivan uuden upean keltaisen taustan, jonka väri on peräisin noin 50 m päässä olevista syksyn kellastamista koivuista.

Parhaiten keltainen taustaväri korostaa mielestäni pihani upeiden pikkuvarpusten kaunista ruskeaa väriä.

Juurikaan huonommin ei keltainen tausta pue tanakkaa viherpeippoa.

 

Kuva: Viherpeippo auringonkeltaisella taustalla.

Sama keltainen väri yhdessä tuttujen vihreiden sävyjen kanssa löytyy myös talititiaisen kuvasta. Yllättävää kyllä, alla oleva kuva taitaa olla ensimmäinen kuva lajista sembrassani. Syy kuvien vähäisyyteen on yksinkertainen: Useimmissa asennoissa talitiainen ei ole kovinkaan esteettinen näky, joten en ole vuosien mittaan yrittänyt sitä kovinkaan monesti kuvata.

Toinen kuvien vähäisyyteen vaikuttava seikka on se, että lintu on ei juurikaan malta pysyä hetkeäkään paikallaan, joten lähikuvien otto kohtuullisen hitailla valotusajoilla ei ole mikään yksinkertainen tehtävä.

Kuva: Talitiainen syksyn värien keskellä.

Myös suurempia lintuja kävi pyörähtämässä puussani. Tosin vierailut olivat hyvin lyhytaikaisia. Etenkin räkättirastas tulla tupsahti ja hävisi saman tien. Lintu uskaltautui nyt todella lähelle, minkä voi päätellä siitä, ettei se olisi mahtunut kokonaan kuvaan, jos se olisi istunut oksalla poikittain.

Alla oleva kuva on ensimmäinen kuva myös tästä lajista istumassa sembrassani.

Kuva: Räkättirastas istuu valojen ja varjojen keskellä.

Räkättiä kauemmin puussa vieraili vanha tuttu käpytikka. Ja kuten aiemminkin sekin tuli niin yllättäen paikalle, ettei optiikan vaihtoon ollut mahdollisuutta. Tuloksena lähikuva myös tästä kauniista linnusta.

Kuva: Käpytikan profiili.

4 Comments

  • admin

   Kuuntelen nöyränä. 🙂 Sattuipa silmiini muuten Kuikan sivuilta edellisen kommentoijan eli Tero Pelkosen hieno kuva lennossa olevasta järripeippoparvesta.

 1. Tero Pelkonen

  Pikkuvarpuskuva on..sanoisinko nyt, että täydellinen. Kuvassa jokin tumma kolmio on jäänyt vas. yläkulmaan, näkyy lintukin sitä tuijottavan. Muut kuvat ovat mielestäni tilanteisiin nähden myös taattua laatua.

  • admin

   Oletpa tutkinut kuvia tarkasti: Kiitos siitä. Täytyy myöntää, että valitsin kuvat aika nopeasti, joten en edes tummaa kolmiota huomannut. Eipä silti, siellä se olisi edelleen saanut olla, koska lähtökohtana oli jälleen, etten rajaisi kuvia, ellei siihen olisi jokin painava syy. Niinpä ainoastaan viherpeippokuvaa on rajattu, koska ilman rajausta keltainen tausta olisi noussut liian hallitsevaksi. Sehän ei olisi nyt ollut mikään etu, koska tausta on kuitenkin aika monotoninen kaikessa keltaisuudessaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.