Kostamuksesta kohti Petroskoita – Kertomus matkasta Venäjän Karjalaan kesällä 2011, osa 1.

Kommentoi

Hääparien jättämiä värikkäitä nauhoja, Kostamus 2011

Synnyinkunnassani Kuhmossa nukutun yön jälkeen rajan ylitys varhain aamulla Vartiuksessa. Kostamuksen Fregat-motellissa vaihdamme autoomme venäläisen kuskin .

Motellin pihassa seisova sadoin nauhoin koristeltu koivu on mielenkiintoinen. Kuskimme kertoo motellissa häitään viettävien jättävän nauhoja muistoksi. Suuri määrä selittyy sillä, että perinne on useita vuosia vanha.

Tämän jälkeen teemme vain pikaisen kiertoajelun Kostamuksessa, sillä edessämme on uuvuttava  matka Petroskoihin. Sääli, ettei aikataulu salli juurikaan pysähdyksiä kaupungissa, sillä kaupungin tyly ulkonäkö tarjoaisi paljon mielenkiintoista kuvattavaa.

Eipä silti, kyllä itselleni tutuista Lontoosta ja Pariisista löytyy aivan riittämiin yhtä kolkkoja miljöitä. Ne vain eivät ole yhtä tyrkyllä turistille.

Kerrostalo, Kostamus 2011

Kostamuksesta suunnistamme pitkin Euroopan pisintä vuoristorataa kohti Muurmanskintietä ja Petroskoita. Pistäydymme kuitenkin ensin nopeasti Lietmajärvellä ja sen jälkeen Rukajärvellä. Kuvaaminen on koko ajan lähes mahdotonta sateen takia.

Rukajärvellä kuvausyritykseni jää pelkäksi yritykseksi juttelemaan tulleen karjalaismiehen takia. Hän on Afganistanin veteraani, joka palveltuaan viisi vuotta on jäänyt työttömäksi. Sääliksi kävi kaverin kohtalo. Karjalaiskylistä ei varmaankaan työtä löydy koulutetulle hierojalle. Niin palkitsee suurvalta poikiansa.

Miehen lopulta jätettyä meidät rauhaan saan ikuistettua hauskan lähikuvan kortta purevasta vuohesta. Vuohessa on jotain samaa kuin entisajan suomalaismiehissä, joilla oli jatkuvasti suupielessään roikkumassa ”pillilupin” jämä.

Vuohi korsi suussaan, Rukajarvi 2011

Vuohessa itsessään ei ole mitään koomista, sillä sen läsnäolo selittyy sillä köyhyydellä, jossa karjaiskylissä eletään. Ihmisten on elettävä lähes luontaistaloudessa, ja selvitäkseen heidän on tuotettava itse suuri osa ruuastaan.

vanha venäläinen nosturiauto, Rukajärvi 2011

Samasta varattomuudesta kertoo myös kylän rantaraitilla pysäköitynä ollut vanha kuhmuinen venäläinen kuorma-auto.

Venajän lippu kuorma-auton ovessa, Rukajärvi 2011

Venäjänlippu auton ovessa kuitenkin kertoo, ettei köyhyys estä olemasta ylpeä omasta kansallisuudestaan

Kylästä poistuessamme pysähdymme pyynnöstäni kuitenkin vielä venäläisen hautausmaan viereen.

Venäläisten kaatuneiden muistomerkki, Rukajärvi 2011

Riippumatta siitä, mitä mieltä olen viime sodista, minun on pakko arvostaa venäläisten osoittamaa suurta kunnioitusta omia menehtyneitään kohtaa.

Kaatuneiden muistomerkit, niin täällä kuin muuallakin, ovat vaikuttavia ja hyvin hoidettuja. Ja niitä on lisäksi lähes joka kylässä.

Venäläinen hauta kukkalaitteineen, Rukajarvi 2011

Muutenkin paikalliset hautausmaat kertovat alueen asukkaiden kunnioituksesta kuolleita lähimmäisiä kohtaan.

Venäläinen hauta kukkalaitteineen, Rukajarvi 2011

Värikkäitä kukkalaitteita on haudoilla ällistyttävän paljon. Poismenneitä ei todellakaan ole unohdettu. Näyn arvoa ei silmissäni vähennä edes tietoisuus siitä, että kukat eivät ole aitoja.

Rukajärven jälkeen emme pysähdy kuin kerran pikaisesti Muurmanskin tien varrella olevassa kahvilassa jossain Karhumäen seutuvilla.

Epäsiisti huoltoaseman piha, Karhumäki, Venäjän Karjala.

Kahvilan piha on jonkinmoinen nähtävyys: Sikin sokin makaava roju muodostaa makaaberin taideinstallaation, joka kertoo enemmän kuin tuhat sanaa alueen jätehuonon tilasta ja ihmisten asenteista omaa ympäristöään kohtaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.