Kovan onnen pääsiäistipua tapaamassa v. 2005 – Leukistinen sinitiainen.

Kommentoi

 

leukistinen sinitiainen

Leukistinen sinitiainen

Lisää kuvia leukistisista linnuista löydät tästä linkistä.

Huom! Avaa autoradiosi ennen kuin aloitat matkan pääsiäistipun luo:

”Tipi tii, tipi  tii. Kevät on, vallaton” kaikui Marion Rungin kiekumana ikivanhan autoradioni syövereistä. Mieli muistoja täynnä kuuntelin tietävästi hymyillen tuota kaikkein ensimmäistä ”Tämä jos ei voita, niin ei mikään” – eurohumppakandidaattiamme samalla, kun kulkupelini kumiset kaviot rummuttivat taustalla unettavaa bassobiittiä.

Olin matkalla kuvaamaan kummallisen näköistä pikkulintua, josta saamani kuvaus vastasi, niin järjettömältä kuin se tuntuikin, lähinnä pääsiäistipua. Mutta koska nyt oli pääsiäinen, ja toisaalta koska itse toivottoman lapsenmielisenä halusin edelleen uskoa ihmeiden olemassaoloon, kannustin kaiken kokenutta runoratsuani pitkin kelirikkoon valmistautuvia teitä kohti Sisä-Savon pohjoislaitaa.

Eikä toive pääsiäisen ihmeestä todellakaan ollut turha, vaikkei tien päässä minua mikään pääsiäistipu loppujen lopuksi odottanut. Mutta aivan yhtä ihmeellisen ihana kohtaamani lintu kyllä oli, ja sen hellyttävä ulkonäkö korvasi kaikki matkan aiheuttamat pienet hankaluudet ja epäuskon hetket.

Se, minkä minä yksinäisen maatilan lintujen piharuokinnalla kohtasin, oli todellinen keltainen kummajainen eli harvinainen leukistinen (engl. leucistic) sinitiainen.

pääsiäistipu, Sinitiainen, Blue Tit, Mésange bleue, Blåmes, Blaumeise, leukistinen, leucistic

Leukistinen sinitiainen pääsiäistipunani.

Eikä linnun poikkeavuus rajoittunut pelkästään väriin, sillä yksi sen varpaista oli epämuodostunut.

Niinpä on ymmärrettävää, että tuntemaani linnun kauneuden ihailua väritti myös sääli sen fyysistä epämuotoisuutta kohtaan. Sympatiaani tuota kohtalon kolhimaa kohtaan lisäsi vielä tieto, etteivät tällaiset ympäristöstään liikennemerkkien lailla erottuvat yksilöt yleensä ole kovin pitkäikäisiä.  Poikkeavuutensa takia ne näet joutuvat helposti niin lajitovereidensa silmätikuiksi kuin petojen hampaisiin, mikä taas on valitettavan tuttu ilmiö myös meidän ihmisten keskuudessa.

 

Huom! Täältä löydät lisää kuvaamiani leukistisia lintuja:

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.