Kuka leikkasi isokoskelon siivet? – Eläinrääkkäystapaus joulukuulta 2003.

5 Kommenttia

Kuvaustoiminta on jo pitkän aikaa ollut täysin stop. Kun päivät kuluvat ”mukavasti” päivätyössä ja kahdesti päivässä omasta pihasta lumikinoksia kolatessa, ei tarvitse paljon haikailla luontokuvauksen kaltaisten turhuuksien perään.

Onneksi minulla on kuitenkin vanhojen lehtijuttujeni arkisto, jota aina voi kaivella aarteita etsien. Tänään vastaani tuli hyvin surullinen tarina – joskus tuntuu, ettei kohdalleni muita satukaan – isokoskelosta.

Kertomuksen linnun kohtalo paljastaa koruttomalla tavalla, kuinka meitä ihmisiä on ainakin kahteen lähtöön myös siinä suhteessa, kuinka suhtaudumme eläimiin.

Kuka leikkasi isokoskelon siivet?

Suonenjoen Iisvedellä paljastui keskiviikkona törkeä luonnonsuojelulain vastainen rikos.

Ohikulkija oli havainnut itselleen tuntemattoman vesilinnun kyyhöttävän paikallaan pienen puropahasen pikkuruisessa sulassa. Ilmoittajan antamien tietojen perusteella puron yli johtavan matalan sillan alta löytyi yksinäinen koiraspuolinen isokoskelo.

Kiinni otettaessa lintu käyttäytyi hyvin flegmaattisesti eikä vastustanut toimenpidettä juuri lainkaan. Myöhemmin suoritetussa tarkastuksessa eläinlääkäri totesi linnun erittäin nälkiintyneeksi. Tarkastuksessa kiinnitti huomiota myös linnun epänormaalin lyhyet siivet.

Syyksi paljastui, että linnun siivet oli typistetty leikkaamalla uloimmat siipisulat. Tällöin linnusta oli tullut täysin lentokyvytön. Tästä syystä se oli yrittänyt pysyä hengissä viimeisessä löytämässään sulapaikassa, kaukana lähimmästä järvestä. Tämä lähes kuiva puro ei vain tarjonnut sille mitään selviytymisen mahdollisuuksia, sillä siinä on enimmillään vettä vain noin 20 cm.

Kuva: Eläinrääkkäyksen kohteeksi joutunut isokoskelo piileskelee sulassa sillan alla.

Kuva: Rääkätty isokoskelo piileskelee sulassa sillan alla.

Jo edellisenä torstaina olin saanut linnusta vihjeen toiselta soittajalta, mutta tuolloin lintua ei löytynyt, vaikka soittaja sitä tuolloin etsikin. Näin voidaan päätellä, että lintu oli nähnyt ainakin Iisveden jäätymisestä lähtien. Ellei kauemminkin, sillä niin laihassa kunnossa lintu pelastamishetkellään oli. Sulkien leikkaamisen taas on täytynyt tapahtua loppukesällä sen jälkeen, kun lintu oli saanut uudet sulkansa.

Kysyä sopii, miksi kaunis isokoskelo oli joutunut moisen brutaalin käsittelyn uhriksi. Oliko joku ehkä halunnut pitää luonnonvaraista lintua lainvastaisesti mökkilintuna? Oli tekijän motiivi mikä tahansa, on käsittämätöntä, että hän oli jättänyt  avuttomaksi saattamansa linnun luonnon armoille aivan kuin kesäkissan. Toivottavasti syyllinen joskus selviää, sillä asia on jätetty paikallisen poliisin tutkittavaksi.

Kuva: Rääkätyn isokoskelon lentokyvyttömäksi typistetty siipi. Vakava eläinrääkkäystapaus.

Kuva: Rääkätyn isokoskelon leikattu siipi.

Kirjoittamishetkellä lintu on hoidossa ja on alkanut myös syödä. Lintu tullaan palauttamaan luontoon heti, kun se on fyysisesti tarpeeksi vahva selvitäkseen omin voimin. Linnun kotina tulee olemaan jokin sellainen läpi talven sulan pysyvä virtapaikka, josta sen on mahdollista hankkia ravintonsa. Seuraavan sulkimisen yhteydessä sille jo kasvavatkin uudet ehommat sulat ja se voi jatkaa normaalia isokoskelon elämäänsä.

Noin toiveikkaasti silloinen lehtijuttuni päättyi. Valitettavasti vain viikkoa myöhemmin jouduin kuitenkin kirjoittamaan seuraavasti:

Iisveden isokoskelo menehtyi

Iisvedeltä ennen joulua löytynyt silvottu isokoskelo nukkui rauhallisesti pois lupaavan alkupiristymisen jälkeen. Eläinlääkärin mukaan kohtalo oli odotettavissa, sillä niin monta viikkoa lintu oli jo joutunut nälissään olemaan. Ihmisen kyseessä ollessa elvyttäminen olisi aloitettu tiputushoidolla sen sijaan, että olisi yritetty varovaisesti aloittaa ravinnon tarjoaminen. Koska tähän ei ollut mahdollisuutta, eikä lintua toisaalta voinut laskea vapauteenkaan siinä kunnossa, vaihtoehdot olivat valitettavasti vähissä.

Vaikka isokoskelo on nyt jo poissa, mieltäni vaivaa jatkuvasti sama kysymys. Miksi? Miksi tuo kaunis isokoskelo oli joutunut moisen brutaalin käsittelyn uhriksi? Mikä käsittämätön syy oli pannut jonkun leikkaamaan viattoman luontokappaleen siivet? Ja mikä käsittämättömintä, hän oli kaiken kukkuraksi jättänyt avuttomaksi saattamansa linnun talvisen luonnon armoille aivan kuin kesäkissan.

5 Comments

 1. A

  Tuli mieleeni, että olisikohan mahdollista että tässä ei olekaan kyse eläinrääkkäyksestä, vaan jokin olisi aiheuttanut kasvuhäiriön sulissa eikä linnulle olekaan kasvanut osaa siipisulista sulkasadon jälkeen? Oliko käsisulkien tynkiä jäljellä?

  • Olli

   Linnun tutki eläinlääkäri, joka on myös lintuharrastaja. Hänen mielestään kyse ei voinut olla mistään muusta kuin siitä, että joku oli leikannut siivet. Syytä tekoon voi arvuutella.

 2. Ohimennen lukenut

  Kyä on tosi törkeetä toivottavasti sen jätkän kämmenet leikattais irti niin se näkis millaista on olla isokoskelo!
  Terveisin yllättävän viisas 14vuotias.

  • admin

   Olet todella ikäiseksesi valistunut. Kaikki 14-vuotiaat eivät osaa asettua eläimen asemaan. Toisaalta eivät sitä osaa tehdä monet paljon vanhemmatkaan, ns. aikuiset.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.