Kaakkurilammen ympäristörikollista etsitään – Luontokuvaaja voi vaikuttaa, osa 1.

Kommentoi

Kuva: Suppalammella hautova kaakkuriemo suojautuu.

Kuva: Hautova kaakkuriemo suojautuu.

Luontokuvaaja on luonnossa kutsumaton vieras, häiriötekijä, jonka aina tilaisuuden tullen pitäisi pyrkiä korvaamaan aiheuttamansa häiriö, olisi se sitten omasta mielestään miten pieni tahansa. Niinpä olisi hyvin outoa, ettei hän nähdessään selviä epäkohtia pyrkisi niihin vaikuttamaan. Helpoiten vaikuttaminen tietenkin onnistuu, jos itse pystyy pukemaan näkemänsä ja kuvaamansa sanalliseen asuun.

Aloitan nyt lyhyen jutttusarjan, jossa valotan esimerkein omaa tapaani tehdä työtä suomalaisen luonnon hyvinvoinnin puolesta. Ensimmäinen esimerkki on lyhyt vuonna 2009 julkaistu sanomalehtiartikkelini otsikoltaan “Kuka on Ron Thompson”.

Kuka on Ron Thompson?

Minun ikäpolveni luonnossa samoilijalle siisteys luonnossa on itsestään selvyys. Tahallinen roskaaminen on rikos, jota on vaikea ymmärtää. Niinpä ymmärrätte tyrmistykseni käydessäni tarkastuskäynnillä yhdellä Suonenjoen arvokkaista kaakkurilammista. Lammelle johtavan polun päähän oli lammella piipahtanut kulkija puolihuolimattomasti nakannut tukun räikein värein hohtavia roskia.

Kuva: Roska luonnossa on ympäristörikollisen käyntikortti.

Onneksi löysin nuo törkytavarat ennen, kuin tuuli olisi heittänyt ne poikkeuksellisen kirkasvetiseen suppalampeen. Sen pohjasta ne olisivat sitten tuijottaneet jokaista ohikulkijaa pitkät ajat kuin Loch Nessin hirviön silmät.

Mikä pahinta, häiriö oli tapahtunut aikana, jolloin kaakkuriemo vielä hautoi pesässään. Kaakkurille jokainen lammella liikkuva on näet todellinen uhka. Vedessä liikkumiseen sopeutunut lintu on näet täysin avuton maalla, minkä vuoksi se yleensä aina liukuu veden rajassa olevasta pesästään veteen havaittuaan ihmisen olevan lähellä. Emon pitkäaikainen poissaolo voi taas puolestaan vaarantaa aran haudontaprosessin.

Sotkupekka oli kuitenkin tehnyt yhden kohtalokaan virheen. Rantakanervikkoon oli vahingossa tipahtanut saastuttajan käyntikortti, tai sellaiseksi sen tunnetusti kielitaidottomana tulkitsin. Auringonvalossa kimaltavassa roskassa luki kookkain kirjaimin RON THOMPSON.

Nimestään päätellen roskaaja oli siis ulkomaalainen, mikä selittääkin paljon. Eihän kukaan suomalainen voisi missään olosuhteissa häväistä näin törkeästi kaunista luontoamme, eihän?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.