Lähde mukaani videoretkelle selvittämään voiko Suonenjoen erikoisella Kohisevan koskella tänäkin talvena luistella

Kommentoi

Suunnistin muutama päivä sitten jälleen kerran suuret lumikenkäni kohti Suonenjoen Kohisevaa tarkoituksenani selvittää, voisiko sinne nytkin syntyä samanlainen erikoinen pysähtynyt jäinen koski kuin, minkä sieltä viime talvena löysin.

Kohiseva kartalla.

Tänä vuonna kosken tilanne on valitettavasti kuitenkin aivan erilainen, sillä kiitos toistaiseksi lumisen ja leudon talven Kohiseva-puro juoksee edelleen jäästä pääosin vapaana. Eikä paremmasta ole edes kovin suurta toivoa, sillä ainakaan lähiaikojen sääennusteet eivät ole luvanneet niin kireitä pakkasia, että koko puro voisi saada sellaisen yhtenäisen jääkannen, että sillä voisi viime talven tapaan luistella.

Ei reissu toki turha ollut, sillä vaikken löytänytkään sieltä sitä, mitä etsin. Pitkin kosken vartta mutta etenkin aivan rinteen yläosassa (yllä olevan videon lopulla) oli nimittäin paljon pieniä kauniita jäämuodostelmia. Samanlaisia kuin ne, jotka aikoinaan innoittivat maailmankuulun lasitaiteilija Tapio Wirkkalan suunnittelemaan kuuluisan Ultima Thule-sarjansa.

Tältä näytti Kohiseva helmikuussa 2017

Viime talvenahan kävin useammankin kerran tuolla pienellä koskella ihmettelemässä sitä, millaisen kauniin ja suuren jääkannen tuo jyrkkää mäenrinnettä Iisveteen laskeva puro oli saanut.  Erikoistahan tuolloin oli se, että talven vähälumisuuden takia tuota toista sataa metriä pitkää pientä mutta jyrkästi laskevaa koskea peitti yhtenäinen ja niin tasainen jää, että sen pinnalla todella saattoi yrittää harjoitella kuvioluistelua. Kovin hyvin eivät taitoluisteluharjoitukseni koskella kuitenkaan sujuneet, kuten alla olevasta viime vuoden aprillipäivänä kuvatusta videosta voi päätellä.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.