Nälkäinen käenpoikanen leppälinnun ruokittavana – Katso video.

Kommentoi

Kolmisen viikkoa sitten sain seurata muutaman päivän ajan kahden nuoren käen elämää METLA:n Suonenjoen koeasemalla ja sen lähimetsässä. Tuona lyhyenä aikana kävi selväksi, kuinka suuren tehtävän eteen käki ruokkivat leppälinnut olivat joutuneet.

Käenpoikaset olivat nimittäin lähes koko ajan äänessä kerjäten sirittävällä äänellä emoja tuomaan aina vain lisää ruokaa.

Ääni hiljeni yleensä vain lyhyiksi toveiksi, jolloin käenpoikanen yleensä joko vain lepäsi tai huolsi höyhenpukuaan.

Itse käenpoikasen ruokintatapahtuma oli joka kerta lähes samanlainen: Leppälinnun lähestyessä ruokalastin kanssa käenpoikasta tämä värisytti sen puolen siipeään, jolta leppälintu oli tuomassa sille ruokaa. Useasti käki myös joutui kohottamaan toista siipeään, jotta leppälintu pääsisi tarpeeksi lähelle sitä.

Eikä ruuan antamisessa aikailtu, vaan useimmiten leppälintu yksinkertaisesti ”nakkasi” tuomansa ruokalastin käenpoikasen punaisena ammottavaan nokkaan ja katosi saman tien etsimään lisää syötävää kookkaalle ruokittavalleen.

Käenpoikanen kerjää ruokaa leppälinnulta.

Joitakin kertoja leppälinnulla oli kuitenkin sen verran paljon ruokaa mukanaan, että se joutui työntämään päänsä parikin kertaa käen suuren nokan sisuksiin.

Saadessani seurata ruokintanäytöstä todella useita kertoja, en voinut tunteilleni mitään, vaan tunsin sääliä ahkerasti käenpoikasia ruokkivia leppälintuja kohtaan.

Tunne oli erityisen voimakas silloin, kun kerran näin käenpoikasen äkisti lopettavan kerjäämiskonserttinsa ja syöksyvän maahan vain noukkiakseen kanervikosta mehukkaan toukan.

Se olisi siis pystynyt hankkimaan itsekin ruokansa!

Nyt nähtävä videomateriaali on ymmärtääkseni kokonaisuudessaan samasta linnusta. Tämä siitä syystä, että välttääkseni turhaa lintuja häiritsevää liikettä, keskityin kuvaamaan tätä yhtä, vaikka toinen ruokaa kerjäävä käenpoikanen ei koskaan ollut kaukana.

Ainakin kerran käenpoikaset olivat vähän aikaa jopa vierekkäisissä puissa. Yleensä linnut olivat kuitenkin muutaman kymmen metrin päässä toisistaan. Toinen linnuista viihtyi usein kookkaassa haavassa, kun taas videolle kuvaamani käenpoikanen istuskeli joko männyissä tai koeaseman vanhan kasvihuoneen kehikolla.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.