Aseella eläintiedettä – Valikoituja otteita K. E. Kivirikon teoksesta ’Suomen Linnut’.

Kommentoi

Suomalaisen lintutieteilijän, professori K. E. Kivirikon (1870-1947)  teos ’Suomen Linnut’ (1926, WSOY) teos sisältää lintujen kansanomaisten nimien lisäksi myös mielenkiintoista ajankuvaa.

Tästä esimerkkinä eläintieteilijöiden ja monien lintuharrastajien tietämä totuus siitä, kuinka koruttomilla tavoilla tuolloin kerättiin tietoa harvinaisista eläinlajeista ja samalla täytettiin niin yksityisten ihmisten kuin museoidenkin eläinkokoelmia.

On hyvin ymmärrettävää, ettei K.E. Kelirikko oman aikansa lapsena itse nähnyt kuvaamissaan tapauksissa mitään kummallista tai kritisoitavaa. Tuolloinhan ei tutkijoilla ollut käytössään nykyisenkaltaisia tehokkaita kaukoputkia tai valokuvausvälineitä.

Meistä taas alla olevat tapausselostukset erittäin harvinaisten lintulajien havainnoista saattavat kuulostaa toisaalta asiallisuudessaan kliinisen julmilta, toisaalta koomisilta asiaa kiertelemättömän virkamiestyylinsä takia.

– Hanhikorppikotka jonka ”metsänvartijan poika V. Oinonen kesäkuun 1. p:nä oli ampunut Pielisjärven Hemmivaarassa lähellä Repolan rajaa.”

– ”Käärmekotka on ainoastaan kerran tavattu alueellamme. Sen ampui ratamestari Närvinen Perkjärven aseman lähellä Karjalan kannaksella kevättalvella 1890-luvun lopulla.”

– ”Pikkukiljukotka on maassamme varmasti tavattu vain neljä kertaa: Porkkalassa 15.6.1899 ja 3.10.1904, molemmat täytettyinä professori O. Heikelin kokoelmassa. Koiras ammuttiin 15.6.1902 Tammelassa … Naaras ammuttiin Jurvan pitäjässä … 17.6.1915.” Molemmat viimeksi mainitut ovat siis eri lintuja kuin kaksi aluksi mainittua (allekirjoittaneen huomautus).

– Nykyisestä idännaakasta (coleus dauuricus) kirja toteaa: ”Toukokuun alussa v.1883 ampui seminaarilainen Weckman vaaranaakan Uudenkaarlepyyn läheltä.”

– ”Kapustahaikara on kerran eksynyt Suursaareen, jossa sai surmansa.”

P.s. K. E. Kivirikosta saat tietoa tästä hänen nimeään kantavasta FB-ryhmästä.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.