Haavoittunut merikotka pelastettiin Suonenjoella

Kommentoi

Haavoittunut merikotka lähdössä eläinlääkärille Suonenjoelle.

Haavoittunut merikotka lähdössä eläinlääkärille Suonenjoelle.

16.11.2013 klo 12.02 sain Suonenjoen poliisilta pyynnön käydä selvittämässä heille ilmoitetun mahdollisesti loukkaantuneen petolinnun tilan. Lajista ei heillä ollut tarkempaa tietoa. Mukaani linnun oletetulle sijaintipaikalle sain suonenjokelaisen rengastajan Hannu Kärkkäisen sekä oppaikseni kaksi linnusta ilmoittanutta kuopiolaista metsästäjää.

Lintu löytyikin metsästäjien opastuksella nopeasti, ja myös sen kiinniotto sujui ongelmitta.

Suonenjoen haavoittunut merikotka ja rengastaja Hannu Kärkkäinen linnun kiinniottopaikalla.

Suonenjoen haavoittunut merikotka ja rengastaja Hannu Kärkkäinen linnun kiinniottopaikalla.

Kiinniottopaikalla suorittamassani tarkastuksessa merikotkan oikeasta siivestä löytyi selvästi havaittava vamma. Lisäksi lintu osoittautui hyvin nälkiintyneeksi, jotka molemmat huomioni vahvisti myöhemmin myös paikallinen eläinlääkäri Jussi Aalto – lintuharrastaja itsekin –  jonka tutkittavaksi kotkan kiinnioton jälkeen välittömästi vein.

Eläinlääkäri Jussi Aalto tarkastaa loukkaantuneen merikotkan.

Eläinlääkäri Jussi Aalto tarkastaa loukkaantuneen merikotkan.

Merikotkan loukkaantuneesta siivestä löytyneen vamman aiheuttaja ei kuitenkaan eläinlääkärin tutkimuksessa vielä selvinnyt. Sen odotimme kuitenkin tulevan ilmi Heinolassa, jossa sijaitsevasta lintutarhasta olin jo saanut varmistettua merikotkalle jatkohoitopaikan.

Niinpä merikotka oli jo samana iltana Heinolan lintutarhan hoitajan Olli Vuoren hoidossa, joka lupasi toimittaa linnun tarkemmat tutkimusten tulokset minulle mahdollisimman nopeasti niiden valmistuttua.

Haavoittuneen merikotkan rengas E-21921

Haavoittuneen merikotkan rengas E-21921

Näin lopulta tapahtuikin, ja sain kopion eläinlääkärin allekirjoittamasta todistuksesta, jossa todettiin merikotkasta havaitut vammat ja niiden mahdollisen aiheuttajan: ”ihossa pyöreä reikä, joka voi olla luodin aikaansaama”.

Oikeasta siivestä löytyneestä vammasta todettiin puolestaan, että kyseessä on ”vanha murtuma, joka on melko hyvin luutunut. Murtuma voi olla myös ampumisesta johtuva vamma, koska se sijaitsee samalla alueella ihovaurion kanssa.”

Suonenjoen haavoittunut merikotka lähikuvassa.

Suonenjoen haavoittunut merikotka lähikuvassa.

Vaikka tämän todennäköisesti ammutun merikotkan löytöpaikka onkin Suonenjoella, se ei suinkaan yksiselitteisesti tarkoita sitä, että sitä olisi myös haavoitettu Suonenjoella. Sen löytöpaikan lähellä nimittäin kulkee useamman kunnan raja.

Esim. Kuopion rajalle on paikasta n. 1 km. Suonenjoen ja Kuopion välinen raja jopa kulkee sen Kutunjärvi-nimisen järven poikki, jonka rantametsiköstä linnun kävimme hakemassa.

Leppävirran kunnan rajakaan ei ole kaukana, sillä sille on matkaa vain reilut 3 km.

Myöskään kolmeen muuhun lähiseudun kuntaan ei ole kovin pitkä matka: Pieksämäki 18 km, Rautalampi 25 km ja Tervo 31 km.

Huomionarvoista on myös se, ettei lintu vammastaan ja heikosta ravitsemustilastaan huolimatta ollut löytöhetkellä täysin lentokyvytön.

Siitä ilmoittaneet metsästäjät olivat nimittäin nähneet sen lentävän vaivalloisesti noin 200m matkan veden pinnan yläpuolella.

Kovin kaukana ei merikotkan todellinen ampumispaikka silti varmastikaan ole, sillä se ei ollut voinut kyetä lentämään tai edes liitämään kovin montaa kymmentä kilometriä haavoittumisensa jälkeen.

Mutta se, missä sitä loppujen lopuksi ammuttiin ja kuka sitä ampui, jää  ilmeisesti valitettavasti selvittämättä ikuisiksi ajoiksi.

P.s. Myöhemmin sain tiedon Helsingin eläintieteellisen museon rengastusttoimistosta tiedon,  että merikotka oli kotoisin Sodankylästä, jossa se oli rengastettu pesäpoikasena 9.6.2008.

Suonenjoki, Kutunjärvi kartalla.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.