Konneveden sähkölankoihin lentänyttä laulujoutsenta ei voitu auttaa.

Kommentoi

Tuomo väistää laulujoutsenen oikean suoran.

Tuomo väistää laulujoutsenen oikean suoran.

Reilu viikko sitten eli vain viikko merikotkan pelastusoperaation jälkeen minua odotti uusi tehtävä: Loukkaantunut laulujoutsen Konneveden Istunmäellä.  Olin saanut kuitenkin tiedon joutsenesta jo viikkoa aiemmin. Itse asiassa minulle soitettiin linnusta juuri kun olin matkalla merikotkan luokse.

Niinpä en voinut tuolloin vielä voinut yrittää auttaa lintua, vaan jouduin siirtämään sitä seuraavaan sopivaan ajankohtaa. Tämä oli mahdollista, koska minulle kerrottiin linnun olevan loukkaantunutta siipeään lukuun ottamatta hyvässä fyysisessä kunnossa.

Mukaani Konnevedelle sain rautalampilaisen lintuharrastaja Tuomo Jalkasen. Jokainen jalkapari olisi nimittäin oleva tarpeen, jos joutsen jouduttaisiin jossain vaiheessa yrittämään ottaa juoksemalla kiinni.

Onneksi näin ei kuitenkaan käynyt, vaan Istunmäen kylätoimikunta oli yhteistuumin saanut linnun kiinni antamieni ohjeiden perusteella. Niinpä meitä paikalla odotti linnusta minulle alun perin ilmoittanut Kalle Hämäläinen joutsen rauhallisena sylissään.

 

             Tuomon ja itseni puolesta lämmin kiitos kyläläisille esimerkillisestä toiminnasta.

 

Linnun levollisuus kuitenkin katosi hetkeksi ryhtyessämme siirtämään sitä autooni. Silloin se muuttui ymmärrettävistä syistä rauhattomaksi ja yritti jopa ”tyrmätä” nokallaan itseään tyynnyttelevää Tuomoa.

Onneksi joutsenen terävää iskua oli pehmentämässä sen päähän pujotettu paksu villasukka, jonka tarkoitus juuri oli pitää lintu rauhallisena. Ja hyvin ”temppu” oli toiminutkin siihen saakka.

Kaikille tosilla luontotarinoilla toivoisi aina olevan onnellisen lopun. Valitettavasti tällä ei sellaista ole, sillä laulujoutsenen siipivamma osoittautui lopulta ennakoitua pahemmaksi. Niinpä toiveemme siitä, että se olisi joskus voinut palata luontoon, osoittautui turhaksi ja eläinlääkäri joutui laittamaan sen ikuiseen uneen.

P.s. Laulujoutsenen siipi oli todennäköisesti vaurioitunut sen lennettyä merkitsemättömiin sähköjohtoihin.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.