Sähkölankaan lentänyt laulujoutsen ei ole kaunis näky.

2 Kommenttia

Sähkölankaan lentänyt laulujoutsen

Sähkölankaan lentänyt laulujoutsen

Tämä laulujoutsen tapasi matkansa pään muutama päivä sitten turvatuotanto-alueella Suonenjoen Rieponlahdessa. Saatuani ilmoituksen linnusta paikalliselta lintuharrastajalta kävin kuvaamassasen  toisaalta mahdollista tulevaa lehtikäyttöä varten sekä ennen kaikkea todisteeksi verkosta vastaavaa voimayhtiötä varten.

Jos nimittäin ilmenee – tilanteen selvitystyö on jo alkanut – että näihin samoihin lankoihin on lentänyt aiemminkin lintuja, aion ottaa yhteyttä asianomaiseen yhtiöön ja pyytää heitä varustamaan langat varoituspalloilla. Vuosien kuluessa olen tehnyt näin useammankerran kohtuullisen hyvällä tuloksella. Useat ilmoitukseni ovat johtaneet varoituspallojen asentamiseen. Viimeksi viime vuoden kesällä.

Sähkölankoihin menehtyy monia lintulajeja

Joka vuosi maassamme kuolee ja loukkaantuu suuri joukko laulujoutsenia varoituspalloilla varustamattomiin sähkölankoihin törmäämisen seurauksena. Miten suuri määrä sitä ei varmaankaan kukaan tiedä.

Se on kuitenkin varmaa, että suuri osa näistä onnettomuuksista olisi estettävissä merkitsemällä sähkölangat asianmukaisin varoituspalloin. Kysymys ei ole edes rahasta vaan asenteista.

Varoituspallojen asentaminen ei nimittäin ole kustannuskysymys, mikä selvisi itselleni jo vuosia sitten selvittäessäni asiaa hiukan enemmän. Tuolloin ilmeni, että yhden varoituspallon hinta oli noin 40 euroa. Tämänhetkisistä kustannuksista minulle ei ole mitään tarkempaa tietoa, mutta esim., vuonna 2005 erään onnettomuuspaikan merkitseminen Rautalammilla maksoi voimayhtiölle kaikkine töineen sen oman ilmoituksen mukaan vajaat 400 euroa.

Sähkölankaan lentänyt laulujoutsen

Sähkölankaan lentänyt laulujoutsen

Joutsenet eivät kuitenkaan ole ainoat lajit, joille merkitsemättömät sähkölinjat ovat turmiollisia. Ainakin kurjet, pöllöt ja metsäkanalinnut ovat alttiina vaarallisille sähkölangoille. Syvää huolta herättävää on Metsähallituksen vuonna 2013 julkaisema tieto, että pelkästään Lapissa kuolee kymmeniä tuhansia kanalintuja vuosittain törmättyään erilaisiin aitoihin ja sähkölankoihin (Turun Sanomat, 2013).

Palamaan syttynyt joutsen poltti ladon

Vaikka olen vuosien kuluessa joutunut näkemään monenlaisia eri tavoin sähkölankojen tappamaa tai niiden vaurioittamaa lintua, en onneksi ollut paikalla, kun parisen vuotta sitten laulujoutsen lensi Ylä-Savossa peltojen poikki kulkeviin voimajohtoihin. Törmäyksessä lintu syttyi palamaan ja lensi lähellä olevan ladon oviaukosta sisään sillä seurauksella, että kuivia heiniä sisältänyt lato paloi tuhkaksi.

Osaan kuitenkin kuvitella tilanteen, sillä tammikuussa 2005 sain ilmoituksen Suonenjoen Iisvedellä lankoihin lentäneestä laulujoutsenesta , joka oli sähköiskun seurauksena ilmeisesti sananmukaisesti räjähtänyt ilmassa. Sen höyhenpuku oli lisäksi monin paikoin pinnaltaan palanut.

Tapahtuman seurauksena sähkölankoihin myöhemmin asennettiin varoituspallot.

Ilmassa räjähtänyt laulujoutsen.

Ilmassa räjähtänyt laulujoutsen.

 

2 Comments

 1. Tiina

  Miksi nämä kyseiset linnut syttyvät voimalijoista tuleen???
  Kuitenkin useat lintulajit istuvat niillä?
  -kuka voisi tyhmää opettaa?-

  • Olli

   Langalla istuvalla linnulla ei ole mitään vaaraa. Vasta siinä vaiheessa, kun lintu koskettaa kahta lankaa samanaikaisesti, se on ongelmissa. Näin voi tapahtua esim. silloin, kun suuri lentävä lintu törmää siivet auki voimalinjaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.