Urhea palomies haki joutsenen keskeltä jäätynyttä jokea – Katso tapahtuma videolta.

Kommentoi

Myöhään toissailtapäivänä sain lukijaltani ilmoituksen mahdollisesti pulassa olevasta laulujoutsenesta Suonenjoen Petsamossa. Valon vähäisyyden takia siirsin kuitenkin tilanteen vaatiman tarkastuskäynnin seuraavaan aamupäivään.

Tuolloin löysinkin joutsenen suhteellisen nopeasti makaamasta lumihangessa keskellä umpeen jäätynyttä Suonenjokea.

Välittömästi selvisi myös, että linnulla täytyi olla jokin todellinen ongelma, sillä se ei reagoinut minun paikalle tulooni muutoin kuin päätään hetkeksi nostamalla. Tämän jälkeen se painoi päänsä nopeasti takaisin selkäänsä vasten, vaikka olin vain parinkymmenen metrin päässä siitä.

Koska en itse voinut tietenkään mennä kävelemään joen mahdollisesti ohuelle jäälle, ainoaksi vaihtoehdokseni jäi ottaa yhteyttä vanhaan yhteistyökumppaniini eli Pohjois-Savon Pelastuslaitoksen Suonenjoen paloasemaan, josta luvattiinkin tulla apuun. Eikä aikaakaan, kun paikalle saapuivat palomestari Jussi Herranen ja palomies Jyrki Haataja.

Tästä puolestaan kesti vain hetki, kun Jyrki oli jo jäällä lähestymässä edelleen paikallaan kyhjöttävää joutsenta. Vaikka lintu tuolloin nopeasti ymmärsi olevansa uhattuna, sen liikkuminen oli niin vaikeaa, ettei ammattitaitoisella pelastajalla ollut sen kiinniotossa loppujen lopuksi suuriakaan vaikeuksia. Vaikkei kaikki mennytkään aivan käsikirjoituksen mukaan.

Pian kiinnioton jälkeen lintu pääsi paikalle hälyttämäni eläinlääkärin tarkastukseen. Tuolloin kävi ilmi se, mitä olin pelännytkin: Joutsen ei pahan jalkavammansa takia ollut saanut ravintoa enää pitkään aikaan, ja oli siitä syystä menettänyt hyvin suuren osan painostaan. Mikä pahinta sen jalka oli niin pahasti vammautunut, ettei se enää tulisi selviämään luonnossa, vaikka se ehkä muuten saataisiinkin kuntoon.

Niinpä eläinlääkärille ei valitettavasti jäänyt muuta vaihtoehtoa, kuin laittaa lintu ikuiseen uneen, kaikkien kärsimysten ulottumattomiin.

Itselleni linnun surkean tilan paljastuminen oli normaaliakin suurempi pettymys, sillä olin jo onnistunut järjestämään sille myös lämpimän ja turvallisen hoitopaikan sen mahdollisesti tarvitsemaksi toipilasajaksi.

Tapahtumapaikka kartalla.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.