Laulujoutsen ei helposti jää jään vangiksi – Rikkoo vaikka jäätä. Katso video.

Kommentoi

Joka vuosi pelastuslaitokset saavat lukuisia yhteydenottoja ihmisiltä, jotka ovat huolestuneita jäällä liikkumattomista paikallaan kyhjöttävistä joutsenista. Usein ilmoittajat tällöin epäilevät joutsenen jäätyneen pakkasella kiinni jäähän joko jaloistaan tai sulistaan.

Totuus kuitenkin on, ettei normaalin hyväkuntoisen laulujoutsenen tiettävästi pitäisi helposti jäätyä kiinni jäähän.

Siihen on kaksikin syytä, joista ensimmäinen näkyy oheisella videolla: Levätessään makuuasennossa joutsenen jalat eivät välttämättä koske lainkaan jäähän. Toki joutsen voi levätä myös jalkojensa varassa.

Myöskään höyhenpeitteestään joutsen ei juuri voi jäätyä kiinni, sillä sen höyhenpuku on niin täydellisen hyvin lämpöä eristävä, ettei linnun ruumiista pääse niin paljon lämpöä karkuun, tai että lumi sen alla juurikaan sulaisi tai pakkanen pääsisi sen alle jäädyttämään kosteaa lunta.

Hyväkuntoinen joutsen ei myöskään jään helposti jää saartamaksi, sillä vaikka sula alue olisikin käynyt niin pieneksi, ettei se voisi käyttää siipiään itseään vahingoittamatta, sillä on vielä yksi temppu takataskussaan:

Se voi ryhtyä särkemään ohutta jäätä vartalollaan kuin jäänsärkijä konsanaan. Aivan kuten kuvaamani joutsen aivan videon lopuksi tekee.

Toisaalta, vaikka terveen joutsenen kiinni jäätyminen on epätodennäköistä, se on kuitenkin mahdollista. Niinpä esim. Joensuussa pelastuslaitos joutui pelastamaan kaksi räpylöistään jäähän kiinni jäänyttä laulujoutsenta vuonna 2013.

Oheisen videon laulujoutsen on lintu, josta Pohjois-Savon pelastuslaitoksen Suonenjoen toimipiste sai kahtena päivänä joulun jälkeen monia yhteydenottoja. Ilmoitusten mukaan Suonenjoessa, keskellä kaupunkia, oli kiinnijäätynyt laulujoutsen.

Niinpä pelastuslaitos myös kävi paikalla kolmesti vain todetakseen, ettei linnulla ollut hätää. Itse asiassa se lopulta lähti lentäen paikalta, kun pelastuslaitoksen miehet yrittivät lähestyä sitä.

Video on kuvattu päivä viimeksi mainitun tapahtuman jälkeen paikassa, jossa se sai huomattavasti vähemmän huomiota. Vaikka – kuten videolta tulee hyvin ilmi – se edelleen herätti huolta ohi kulkevissa ihmisissä.

P.s. Joskus pelastuslaitoksen ammattimiesten apua todella tarvitaan hädässä olevien joutsenten auttamiseen. Näin kävi esim. vuonna 2008, jolloin he kävivät hakemassa pulaan joutuneen nuoren joutsenen keskeltä suuren järven jäätynyttä selkää.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.