Laulujoutsen kamppailee hengestään katiskannarun vankina – Harvinainen tilannekuva 12.

Kommentoi

 

Laulujoutsen kamppailee hengestään.

Laulujoutsen kamppailee hengestään.

Kesäkuussa 2006 rautalampilainen luontoharrastajaystäväni Tuomo Jalkanen sai ilmoituksen laulujoutsenesta, joka oli tarttunut kiinni johonkin. Lintu oli ollut paikalla jo useita tunteja, mutta aluksi ilmoittaja ei ollut ymmärtänyt sen joutuneen onnettomuuden uhriksi.

Vasta kun hän oli nähnyt, ettei lintu voimakkaasta räpiköinnistään huolimatta näyttänyt liikkuvan lainkaan paikaltaan, hän oli ymmärtänyt hälyttää apua.

Päästyämme Tuomo kanssa tapahtumapaikalle selvisi, että joutsen oli erittäin voipunut yritettyään vapautua tuntikausia sen paikalleen vanginneesta ylipitkästä katiskankohon narusta.

Joutsenen väsymyksestä oli kuitenkin se ”etu”, ettei se jaksanut vastustaa panna lainkaan hanttiin, kun vapautimme sen sitä kahlitsevasta narusta.

Kun sitten toimme joutsen rantaan, taivutin joutsen kaulan varovasti sen siiven alle samalla peittäen koko väsyneen linnun omalla vanhalla untuvatakillani. Tästä puolestaan oli se yllättävä seuraus, että hetken päästä takin alta alkoi kuulua aivan ihmisen kuorsausta muistuttava ääni, joka sai paikalle saapuneen eläinlääkärinkin ihmetyksestä nauramaan.

Seuraavaana päivänä laulujoutsen oli jo siinä määrin toipunut, että se voitiin vapauttaa takaisin luontoon.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.