Kaularengastettu laulujoutsen hautoo kotilammellaan – Katso video.

2 Kommenttia

Puoliso vartioi nukkuvaa ja hautovaa kaularengastettua laulujoutsenta.

Sain pari kuukautta sitten tiedon eräällä syrjäisellä lammella kymmenkunta vuotta pesineestä laulujoutsenesta, jolla oli jokin sininen rengas kaulassaan.

Koska tiedon saadessani olin itse sairas ja koska toisaalta uskoin renkaan olevan normaali joutsenten rengastuksessa käytettävä koodirengas ja siten linnulle täysin turvallisen, siirsin tarkastuskäyntiä hamaan tulevaisuuteen.

Käsitystäni renkaan vaarattomuudesta joutsenelle, vahvisti myös linnusta minulle ilmoittaneen kertomus siitä, että lintu olisi  todellakin pesinyt rengas kaulassaan lammella jo kymmenisen vuotta.

Kaularengastettu laulujoutsen

Kaularengastettu laulujoutsen

Katsoin kuitenkin velvollisuudekseni käydä varmistamissa linnun tilanteen, sillä asiasta minulle ilmoittaneet eivät osanneet tunnistaa rengasta. Toissapäivänä sain lopulta tilaisuuden käydä oppaan kanssa lammella.

Tuolloin paljastui lopullisesti alkuperäisen olettamukseni olleen oikean ja ettei rengas todellakaan haitannut mitenkään linnun elämää.

Sinisen renkaan koodinumero oli 8P65, josta tein eilen löytöilmoituksen Luonnontieteellisen keskusmuseon rengastustoimistolle. Sieltä sitten saan myöhemmin tiedon siitä, milloin ja missä lintu oli rengastettu sekä mahdollisesti myös sen iän. Samat tiedot lähetään myös minulle asiasta ilmoittaneelle lukijalleni.

Lisätty myöhemmin: Laulujoutsen oli rengastettu Mariager-vuonolla lähellä Arhusia Tanskassa joulukuussa 2010. Vuoden 2011 maaliskuussa lintu oli havaittu toisessa paikassa Tanskassa. Seuraava havainto olikin sitten vasta Suonenjoelta kesäkuussa 2013 ilmoittamani havainto.  Maailma on kuitenkin pieni, ja niinpä kohtasin samaisen joutsenen uudemman kerran toisessa paikassa Suonenjoella syksyllä 2015. Tuosta kohtaamisesta voit lukea tästä linkistä.

Video: Kaularengastettu laulujoutsen pesällään

Huom! Videokuvassa näkyy valitettavasti hiukan huojuntaa, sillä kuvaushetkellä tuuli puuskittain hyvin navakasti. Kameran pitkä teleobjektiivi oli sekä jalustalla että puun runkoa vasten tuettuna, mutta siitä huolimatta sen vakauttaminen ei täysin onnistunut.

2 Comments

    • Olli

      Kuukkeli Paula!
      Juu. Lehtipalstallani varmasti. Toivottavasti muistan myös kertoa täällä.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.