Koituuko kalastajan huolimattomuus tämä laulujoutsenen kohtaloksi?

1 Kommentti

Kalastuslangan kiduttama laulujoutsen

Kalastuslangan kiduttama laulujoutsen

Vajaa kaksi viikkoa sitten sain ilmoituksen Tyyrinvirralla olevasta laulujoutsenesta, jonka suusta roikkui jäinen langanpätkä.

Käydessäni seuraavana päivänä tarkastamassa tilanteen selvisi, että lintu oli yksi hyvin tuntemistani yhdeksästä joutsenesta.

Laulujoutsen jolla kalastajanaru nokan ympäri.

Se oli aikuinen pariutunut laulujoutsen, joka oli talvehtimassa Tyyrinvirralla yhdessä kumppaninsa kanssa.

Joutsen oli ilmeisesti ruokaillessaan työntänyt alanokkansa jonkun kalastajan veteen heittämässä kalastajanarussa olleen silmukan lävitse sillä seurauksella, että silmukka oli tarttunut kiinni kielen taakse.

Tämän seurauksena linnulla oli lievää turvotusta alaleuassa kielen alapuolella, mikä näytti haittaavan sen ruokailua jossain määrin. Muuten lintu oli hyvävoimaisen oloinen ja söi innokkaasti sille tarjoamaani ruokaa.

Myöhemmin käytin paikalla linnut hyvin tuntevaa eläinlääkäriä ja erittäin kokenutta lintujen rengastajaa, joiden kanssa sovimme yrittävämme linnun kiinniottoa sen vapauttamiseksi langasta.

Tämä oli välttämätöntä, koska lanka näytti olevan keinokuitua eikä ainakaan lyhyellä aikavälillä itsestään kuluisi poikki. Ja vaikka niin kävisikin, lanka olisi siihen mennessä saattanut jo aiheuttaa linnulle vielä vakavampia vaurioita.

Seuraavan viikon aikana kävimme paikalla kahdesti, mutta kuin aavistaen suunnitelmamme lintu ei suostunut tulemaan niin lähelle, että olisimme voineet yrittää toteuttaa sen.

Nyt lintua eikä sen paria ole näkynyt enää lähes viikkoon. Todennäköisesti ne ovat tulkinneet viime päivien lämpimät päivät lähestyvän kevään merkiksi ja siirtyneet lähemmäksi pesimäaluettaan.

Pidetään peukkuja, että ongelma ratkeaa itsestään eikä linnulle koidu langasta vielä vakavampaa terveydellistä haittaa.

Laulujoutsen lepää.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.