Romeo ja Julia: Laulujoutsenten traaginen rakkaustarina.

Kommentoi

Kuva: Rakastuneet laulujoutsenet.

Kuva: Rakastuneet laulujoutsenet.

Monet meistä ovat kuulleet järkyttäviä tarinoita siitä, kuinka puolisonsa menettänyt laulujoutsen ei suostu jättämään kuollutta kumppaniaan.

Uskollisuudestaan menehtynyttä rakastaan kohtaan sureva lintu kuitenkin joutuu maksamaan kovin kalliisti: Se kohtaa hitaan mutta varman kuoleman talven tehdessä ruokailun mahdottomaksi.

Vuoteen 2008 saakka kertomukset olivat tuntuneet itsestäni hyvinkin uskomattomilta.

Enkä ollut koskaan uskonut, saati toivonut, joutuvani todistamaan tällaista itsensä uhraavaa rakkautta. Toisin kuitenkin kävi.

Laulujoutsenten traaginen rakkaustarina kuudessa näytöksessä.

1. näytös: Joutsenperhe pulassa.

Viime perjantaina sain lukijalta pyynnön tarkastaa Suonenjoen Lintharjun Ahvenlammella oleskelevan kolmijäsenisen laulujoutsenperheen tilanteen. Syy ilmoitukseen oli se, että perheen ainoa poikanen oli mahdollisesti kuollut, ja emot näyttivät haluttomilta poistumaan hitaasti umpeen jäätyvältä lammelta.

 

Kuva: Laulujoutsenten jäätynyt vankila.

2. Näytös: Poikanen pelastetaan.

Kävinkin heti soiton saatuani lammella. Tällöin totesin poikasen olevan elossa, mutta tarvitsevan pikaista apua, sillä se oli selvästikin syystä tai toisesta lentokyvytön. Niinpä pyysin poikasen auttamiseksi virka-apua Suonenjoen paloasemalta. Sieltä lähetetty ammattitaitoinen pelastajaryhmä saikin nopeasti kalastettua pulaan joutuneen nuoren linnun ja siirsi sen talvet sulana pysyvään Tyyrinvirtaan Rautalammilla. Nyt tarvitsi vain odotella emojen poistumista paikalta. Tarinalla siis näytti olevan olosuhteisiin nähden onnellinen loppu. (alla oleva, edellisestä kuvasta leikattu kuva lisätty myöhemmin)

laulujoutsen,jäätynyt pyrstö

Nuori laulujoutsen, jonka pyrstöön kertynyt paksu jää estää sitä lentämästä

3. näytös: Kaikki ei ole sitä, miltä se näyttää.

Poikasen osalta ehkä näin olikin. Valitettavasti alkutilanne lammella oli ollut jotain muuta, kuin osattiin tuolloin kuvitella. Ensimmäisen vihjeen totuudesta olin saanut käydessäni lammella juuri ennen palomiesten paikalle saapumista. Löysin näet rannalta lumen peittämän kuolleen aikuisen laulujoutsenen. Lintu oli jo aikoja sitten loukannut siipensä ja jäänyt siten vangiksi tuohon pieneen ravinnottomaan lampipahaseen. Niinpä se oli ruuan puutteessa laihtunut pelkäksi luurangoksi ennen hidasta kuolemaansa. Viimeisillä voimillaan joutsen oli sitten raahautunut rantaan ja nukahtanut viimeiseen uneen kaula selkänsä päälle kauniisti taivutettuna.

Kuva: Laulujoutsen nukkuu viimeistä untaan. Sähkölankaan kuollut laulujoutsen

Kuva: Laulujoutsen nukkuu viimeistä untaan.

Tämän nähdessäni en kuitenkaan vielä osannut aavistaa, mitä lammella oli tapahtunut tai tapahtumassa.

4. näytös: Tragedia paljastuu.

Julma totuus paljastui seuraavana päivä, kun palasin lammelle varmistamaan, että aikuiset olivat todella jättäneet lammen. Jo kaukaa minua tervehtivät vaimeat surumieliset kutsuhuudot, jotka palauttivat äkisti mieleeni edellisenä iltana kokemani selittämättömän ennakkoaavistuksen. Nähdessäni hetkeä myöhemmin yksinäisen joutsenen vartiomassa paikkaa, josta olin löytänyt ikuiseen uneen vaipuneen linnun, tiesin pelkoni toteutuneen.

Näin sen oli täytynyt käydä: Jo joitakin viikkoja sitten poikaseton joutsenpariskunta oli lentänyt jossain Ahvenlammen lähistöllä. Toisen linnun lennon oli kuitenkin äkillisesti keskeyttänyt törmäys esteeseen. Viimeisillä voimillaan se oli onnistunut vaurioituneella siivellään lentämään ja laskeutumaan Ahvenlammelle.

Kuva: Laulujoutsenpari lentää yhdessä.

Kuva: Laulujoutsenpari lentää yhdessä.

5. Näytös: Lampi oli surmanloukku.

Ravinnottomasta lammesta kuitenkin muodostui niin sille itselleen kuin sen rakastavalle kumppanille surmanloukku.  Ahvenlammella oli niille tarjottavanaan vain kiduttavaa nälkää.

Lähikuva: Laulujoutsen ruokailee jään reunalla.

Lähikuva: Laulujoutsen ruokailee jään reunalla.

Mitä lie tuossa tilanteessa miettinyt loukkaantuneen linnun puoliso sen seuratessa valitsemansa elämäntoverin hidasta riutumista. Sen käsittämättömän suuresta kiintymyksestä puolisoaan kohtaan kertoo se, että sekään ei ollut ilmeisesti käynyt muualla ruokailemassa. Vaikka nälän oli täytynyt kalvaa myös terveen linnun sisuksia, se, oman tilansa täysin unohtaen, ei halunnut jättää rakkaintaan. Ei edes sen jälkeen, kun tämä oli jo ikiajoiksi lopettanut vastaamasta kumppaninsa kaihoisiin kutsuihin.

6. Näytös: Nälkiintynyt lintu pelastetaan.

Kuuden sisäsavolaisen lintuharrastajan muodostama pelastuspartio onnistui ottamaan kiinni yksin jääneen joutsenen sunnuntaina. Tehtävä oli tällä kertaa melko helppo, sillä heikentyneessä kunnossaan lintu ei jaksanut enää lentää. Eläinlääkärin tarkastuksessa selvisi myöhemmin, että 6-kiloiseksi laihtunut lintu oli muuten fyysisesti kunnossa, joten sen kuntoutuminen olisi vielä mahdollista. Toki sillä oli vielä pitkä matka aikuisen linnun 9-11 kilon normaalipainoon.

Emon ja poikasen mysteeri

Se, miten yksinäinen joutsenemo poikasineen oli lammelle päätynyt jää ikuiseksi salaisuudeksi. Sen verran kuitenkin tiedetään, että jokin aika sitten lammessa oli ollut lyhyen aikaa useampikin joutsen. Ehkäpä ne olivat laskeutuneet paikalle siellä jo oleskelevan pariskunnan takia. Mahdollisesti yksinäinen emo poikasineen oli ollut tuossa parvessa mukana. Jostain syystä ne eivät kuitenkaan olleet halunneet tai kyenneet seuramaan parvea sen päättäessä jättää ravinnosta tyhjän lammen.

Kuva: Laulujoutsenia syksyisellä lammella sumussa.

Kuva: Laulujoutsenia syksyisellä lammella sumussa

Ps. Toive  kiinni otetun aikuisen laulujoutsenen lopullisesta pelastumisesta osoittautui lopulta valitettavasti turhaksi. Lintu oli hoitopaikassaan Karttulassa alkanut jo nauttia ravintoa ja osoittaa muutenkin piristymisen merkkejä, kun äkillinen ja voimakas hengitysteiden tulehdus koitui sen jo ennestään rasitetulle fysiikalle kohtalokkaaksi. Ehkäpä niin oli tarkoitettukin. Nyt se saa jälleen nähdä rakastettunsa.

P.s.2. Yllä olevan tarinan kuvista vain kaksi liittyy kuvattuun tapaukseen, muut on otettu muissa yhteyksissä. Nuo tapauskuvat ovat kuva joutsenperheestä jäätyneella lammella ja samasta kuvasta rajattu kuva nuoresta joutsenesta, jonka pyrstö oli jäätynyt.


Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.