Nuoren laulujoutsenen karmea kohtalo.

1 Kommentti

Kuva: Kaulastaan vakavasti loukkaantunut nuori laulujoutsen.

Noin viikko sitten kerroin arvoituksellisesti huurteisiaruohoja käsitelleessä blogissani  kuvien syntyneen sivutuotteena ollessani suorittamassa jotain muuta tehtävää. Selitän nyt lyhyesti, mistä tuolloin loppujen lopuksi oli kysymys:

Eräät lukijani  olivat  havainneet Suonenjoessa nuoren laulujoutsenen, jolla oli jonkinasteinen kaulavamma. Otin tuolloin yhteyttä eläinlääkäriystävääni, jonka pyynnöstä kävin sitten kaukopartiojohtajan pojan ammattitaidolla tarkkailemassa lintua sen fyysisen tilan selvittämiseksi.

Saamaani tehtävänantoon kuului myös sellaisien kuvan ottaminen, jonka perusteella eläinlääkäri voisi määritellä linnun elinkelpoisuuden ilman linnun kiinniottoa. Eläinlääkärin saatua raporttini minun uudeksi surulliseksi tehtäväkseni tuli ottaa yhteys poliisiin linnun kärsimysten lopettamiseksi.

Linnun tila selvisi kuitenkin lopullisesti kaikessa karmeudessaan vasta eläinlääkärin tutkiessa sen myöhemmin autotallissani: Sen kaulan tärkeitä elimiä kuten henki- ja ruokatorvea sekä lihaksia suojaava nahka  oli kuoriutunut höyhenineen päivineen kokonaan noin 20 cm:n matkalta.

Näin nuo elimet olivat olleet täysin säiden armoilla. Syömään kykynemätön lintu painoi kuollessaan enää reilut 5 kg, kun sen olisi pitänyt painaa useita kiloja enemmän. Vamman aiheuttajaa ei valitettavasti pystytty selvittämään.

P.s. Eräät oppilaani kysyivät minulta luettuaan lehdestä yllä olevaa tarkemman kuvauksen tapauksesta, oliko minun pakko julkaista niin raaka kuva. Tuolloin vastasin heille samoin, kuin olen ennenkin vastaavanlaisista kuvista minulta kysyttäessä vastannut:

Luonto ei ole pelkkä silmin ihailtava maisema, vaan siellä on eläviä olentoja, jotka joskus jopa kärsivät. Tarpeetonta kärsimystä kohdatessamme meidän jokaisen mielestäni tulisi pyrkiä lopettamaan se. Ja jos kuvillani ja tarinoillani saan herätettyä edes yhden ihmisen tuntemaan oman vastuunsa asiassa, silloin olen tehnyt oikein julkaistessani kuvat, vaikka ne varmasti ovat herättäneet myös mielipahaa joissakin lukijoissa.

1 Comment

  1. Rosenstare

    Kyse ei ole pitikö kuva julkaista vaan että lintu olisi pitänyt lopettaa ja säästää se pitkältä kärsimykseltä. Olen itse ollut samassa tilanteessa kun näin kurjen jolla oli jalka poikki, olen katunut että en ottanut yhteyttä metsästäjään.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.