Melko murheellinen eläinlista.

Kommentoi

 

Viime kuussa käsieni kautta kulkeneiden haavoittuneen merikotkan ja siipivammaisen laulujoutsenen tapaukset saivat minut kysymään itseltäni, kuinka monen eläimen pelastusyrityksiin olen loppujen lopuksi viimeisen kymmenen vuoden aikana sotkeutunut.

Asiaa hiukan tutkittuani huomasin nopeasti, ettei ainakaan kappalemäärän selvittäminen olisi enää mahdollista, sillä luonteeltani epäjärjestelmällisenä en ole dokumentoinut läheskään kaikkia tapauksia. Niinpä yksinkertaisempaa oli yrittää selvittää ne eri eläinlajit, joiden kohtaloihin olen minulle tulleiden lukijailmoitusten tai suoranaisten avunpyyntöjen takia tavalla tai toisella joutunut puuttumaan.

Näin laskien (luku päivitetty 2019) sain kokoon 27 lajia , jotka jänistä ja oravaa lukuun ottamatta kaikki ovat erikokoisia lintuja.

Se, mitä eläimen kiinnioton jälkeen on tapahtunut, on melko murheellista muisteltavaa: Suurin osa niistä on joko melko pian menehtynyt sairauden tai nälkiintymisen seurauksena.  Hyvin useat on eläinlääkäri joutunut  lopettamaan.

Muutamat harvat parempionniset ovat päätyneet pysyviin hoitopaikkoihin kuten Heinolan lintutarhaan tai Ranuan eläinpuistoon. Onneksi on kuitenkin ollut niitäkin eläimiä, jotka ovat toipuneet niin hyvin, että ne on voitu laskea takaisin luontoon.

Viimeksi mainituista toistaiseksi mieleenpainuvin tapaus on kerrostalon pihamaalta pyydystämäni ikkunaan törmännyt kanahaukka, jonka muutaman viikon Ranualla hoidossa olon jälkeen sain lopulta itse vapauttaa täysin tervehtyneenä luontoon.

Yksin ei minun kuitenkaan ole tarvinnut operoida, vaan olen aina tarvitessani saanut apua useilta tuttavapiiriini kuuluvilta suonenjokelaisilta ja rautalampilaisilta lintuharrastajilta. Joidenkin kiinniottoon olen joutunut  pyytämään jopa pelastuslaitoksen apua.

Täysin korvaamaton ollut kuitenkin eläinlääkäri Jussi Aalto, joka on ollut jossain vaiheessa tekemisissä lähes kaikkien kiinni ottamiemme lintujen kanssa.

Usein olen myös joutunut kääntymään karttulalaisen eläintenhoitaja Tarja Jauhiaisen puoleen. Häneltä olen saanut paljon asiantuntevia neuvoja. Useat linnut ovat lisäksi päätyneet hänen hoidettavikseen.

Alla luettelo niistä sairaista tai loukkaantuneista lajeista, joiden kohtaloihin olen joutunut sotkeutumaan.

Klikkaamalla linkkejä voit halutessasi saada enemmän tietoa jostakin yksittäisestä tapauksesta.

Harmaahaikara (1) Kanahaukka (1) Lehtokurppa (2) Varis (2)
Huuhkaja (1) Kuikka (1) Merikotka (1) Varpushaukka (1)
Isokoskelo (1) Kuovi (1) Metsäjänis (1) Varpuspöllö (1)
Kaakkuri (2) Kurki (useita) Naurulokki (1) Viirupöllö (useita)
Kalalokki (2) Laulujoutsen (useita) Sepelhanhi (1) Västäräkki (1)
2014 Lisätty
Hiiripöllö (1) Käki (1) Orava (2)
2019 lisätty
Maakotka (1) Mustalintu (1) Nuolihaukka (1) Pulu/kesykyyhky (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.