Rakensiko tämä räkättirastas maailmanennätyspesän – Harvinainen tilannekuva 25

Kommentoi

 

Räkättirastaan ennätys pesä, v. 2004.

Räkättirastaan ennätyspesä, v. 2004.

Vuonna 2004 kuvasin Rautalammilla pesineen räkättirastasparin rakentaman jättikokoisen pesän, joka oli ainakin vielä tuolloin ainutlaatuinen Suomessa. Niin rengastustoimistosta kuin BirdLife Suomesta saamieni tietojen mukaan nämä räkättirastaat tekivät ainakin Suomen ennätyksen, mutta kyseessä oli mahdollisesti jopa maailmanennätys.

Kyseisen pesän rastaspariskunta oli rakentanut edellisenä syksynä kesämökin saunan taakse suojaan nostettujen veneentuhtojen päälle. Se koostui viidestä toisissaan kiinni olevasta pesämaljasta, joissa yhdessä oli viisi munaa.

Löytymisensä jälkeen pesä oli varovasti nostettu seinällä ylempänä olevien airojen päälle. Siirrossa osa viiden kupin muodostamasta ketjusta lievästi vaurioitui, mutta kaksi kupeista jäi priimakuntoon. Siirrosta eivät linnut olleet moksiskaan, vaan tilanteen rauhoituttua naaras jatkoi hautomistaan, ja pesästä varttui neljä virkkua poikasta.

Muita aiheeseen liittyviä artikkeleitani: Outoja lintujen pesäpaikkoja (v. 2010)

Muita harvinaisia tilanteita, joita ei tiettävästi kukaan muu ole maailmassa kuvannut:

Tundraurpiainen pyrkii kieppiin

Laulujoutsen syö sammakon

P.s. Valitettavasti yllä oleva kuva ei laadultaan vastaan sarjan aikaisempia kuvia. Tähän on ainakin kaksi syytä: tuolloin olin harrastanut luontokuvausta vakavamielisesti muutaman vuoden. Toisaalta kuva on otettu ensimmäisellä digitaalijärjestelmäkamerallani, Canon 10D:llä, jonka ominaisuuksia ei voi verratakaan nykyisin käytössäni oleviin ammattikameroihin

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.