Paljaskaulainen räkättirastas pakkasella – Harvinainen tilannekuva 70.

Kommentoi

räkättirastas, fieldfare, grive litorne,

Paljaskaulainen räkättirastas talvipakkasella

Tammikuun alussa 2010 koko maassa paukkuvien pakkasten aikaan Sisä-Savossa sinniteli useita räkättirastaita sekä yksi kulorastas, jotka innoittivat minut kirjoittamaan itsestään kahteen otteeseen lehtipalstallani. Alla toinen näistä artikkeleista.

Kalju kurkku kauhistutti

Jos oli Suonenjoella sinnitellyt kulorastas kovilla hyytävien pakkasien aikaan, niin yhtään vähemmällä ei ole varmasti päässyt Rautalammilla viikonloppuna kohtaamani räkättirastas.

Terveelle linnulle pakkaset eivät yleensä ole ylitsepääsemätön koettelemus, jos vain saatavilla on riittävästi ravintoa. Kuvaamallani rautalampilaisella räksällä ei näyttänyt olevan puutetta purtavasta, mutta siltä puuttui jotain aivan yhtä tärkeätä: Sillä oli suuri höyhenetön alue kaulassaan!

Lämpö karkaa reiästä

Linnun kannalta vamma on todella merkityksellinen, sillä sen kuten muidenkin lintujen selviytyminen talvestamme perustuu niiden höyhenpuvun erinomaiseen lämmöneristyskykyyn. Ehjän höyhenpuvun lävitse tapahtuva lämmönhukka on hyvin minimaalista, lähes olematonta.

Tilanne muuttuu aivan toiseksi jos osa linnun ihosta on jatkuvasti paljaana. Höyhenpuvussa oleva reikä tarkoittaa, että eläin jatkuvasti menettää vaivalla keräämäänsä energiaa taivaan tuuliin. Tilanne voi olla kohtalokas, jos se ei onnistu löytämään riittävästi ruokaa korvaamaan menettämiään energiavarantoja.

Se, mistä rastaan vamma johtuu, on arvailujen varassa. Todennäköisesti se kuitenkin oli joutunut jonkun toisen nälkäisen eläimen ruokalistalle.

Mistähän saisi hommattua otukselle tuuhean kaulahuivin? Toivotaan ainakin pakkasten hellittävän lopullisesti.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.