Näe ja kuule keskustelutuokio lumisessa metsässä kuukkeliystävieni kanssa

Kommentoi

Tällä reilu viikko sitten kuvaamallani videolla nähdään kaksi neljästä kuvaushetkellä seurassani olleesta kuukkelista. Olen seurannut tämän syrjäisen metsäalueen kuukkeleiden elämää vuodesta 2011 lähtien, ja onnistunut saavuttamaan niiden luottamuksen siinä määrin, että usein kestää vain joitakin minuuttia siihen, kun ne tulevat katsomaan, mitä hyvää olen niille sillä kertaa tuonut.

Ehkäpä ne viisaina varislintuina ovat ymmärtäneet sen, etten jätä niille mitään syötävää poistuttuani paikalta. Tämän teen niiden oman turvallisuuden takia.

Ohjeen toimia näin antoi aikoinaan minulle tunnetuin kuukkelien kuvaajamme ja niiden suojelija Hannu Siitonen, jolta kyselin neuvoja kuukkelien kuvaukseen. Tällöin hän muun muassa varoitteli minua olemaan perustamatta pysyvää ruokintapistettä, sillä sellainen usein koituu kuukkelien tuhoksi. Niiden viholliset, etenkin kana- ja varpushaukat, saattavat nimittäin hänen mukaansa oppia yllättävän nopeasti käyttämään ruokintapistettä omaksi hyödykseen.

kuukkeli,kuukkelit talvella

Kaksi kuukkelia kelon nokassa talvella.

Parhaimmillaan tässä metsässä on viime vuosina ollut viisi kuukkelia, vähimmillään kolme. Parhaiten mieleeni on jäänyt erikoisen näköinen ystäväni “Tähtiotsa”, jota kuvasin neljänä vuonna ennen sen katoamista. Tähtiotsa oli hyvin luottavainen lintu, joka usein tuli lähelleni “juttelemaan”. Saattoipa se tulla jopa torkkumaan pitkäksikin aikaa nuoren männyn oksalle yläpuolelleni. Silloin en koskaan raaskinut lähteä pois, ennen kuin se oli omaehtoisesti herännyt. Joskus siihen saattoi mennä yllättävänkin kauan.

Ne olivat kuitenkin hienoja hetkiä, sillä pidin sen käyttäytymistä luottamuksen osoituksena. Oli ikään kuin se olisi tiennyt, että läheisyydessäni se olisi turvassa ja voisi nukkua rauhassa ilman pelkoa pedon hyökkäyksestä.

Juuri Tähtiotsan vuosina aloin höpötellä kuukkeleille niitä näitä sekä ”matkia” niiden viheltelevää keskusteluääntelyä niin omaksi kuin – toivottavasti – niidenkin huviksi. Ilokseni keskustelunavaukseni on todella näyttänyt jopa toimivan, ja melko useasti joku kuukkeleista on  puolestaan ryhtynyt tarinoimaan minulle – kuten itse olen sen käytöksen tulkinnut – pitkästikin omasta elämästään saloilla.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.