Harvinainen pikku-uikku saa kalan videolla

Kommentoi

Nyt tammikuun alussa Suonenjoen keskustassa toista viikkoa viihtynyt pikku-uikku (tachybaptus ruficollis) herätti melkoista mielenkiintoa niin paikkakunnan asukkaissa kuin alueen lintuharrastajissakin. Etenkin tuo pienikokoinen ja vaatimattoman näköinen ”puikku”  kiinnosti joen rannalla kävelylenkillä olleita ulkoilijoita, joista todella useat pysähtyivät joen ylittävälle kävelysillalle ja jäivät ihmettelemään itselleen täysin tuntemattoman pienen vesilinnun innokasta sukeltelua.

pikku-uikku, pikku-uikun talvipuku

Talvipukuinen pikku-uikku Suonenjoessa

Tuo hyvin pieni, vain n. 25–29 pitkä vesilintu on kuitenkin muualla Euroopassa aika yleinen mutta Suomessa niin harvalukuinen, että se on luokiteltu meillä äärimmäisen uhanalaiseksi. Sen pesimäkannaksi, jonka suuruudesta ei kuitenkaan ole täyttä varmuutta lajin piilottelevuuden takia, on esitetty 1-20 paria.

pikku-uikku, pikku-uikun talvipuku

Talvipukuinen pikku-uikku

Pikku-uikun pyrkimys pysytellä mahdollisimman huomaamattomana tuli hyvin esille tämänkin talvipukuisen yksilön kohdalla, sillä suurimman osan ajasta se piilotteli rantakasvillisuuden seassa ollen selvästi nähtävissä lähinnä vain lähtiessään sukeltelemaan itselleen ravintoa. Ilmeisen hyvin se ravintoa joesta ja sen pohjalta löysikin. Niinpä pikku-uikun saattoi usein nähdä palaavan takaisin pintaan tuore saalis nokassaan, oli se sitten pieni kala (esim. ahven kuten videolla, kivisimppu) tai sudenkorennon ja vesiperhosen toukka.

pikku-uikku,pikku-uikun ravinto

Pikku-uikku hyönteinen nokassaan

pikku-uikku,sudenkorento,sudenkorennon toukka

Pikku-uikku vesiperhosen toukka nokassaan

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.