Harvinainen vieraani pähkinänakkeli on vekkuli akrobaatti – Katso video

Kommentoi

Pihassani on nyt muutamana päivänä käynyt harvinainen vieras, pieni ja eloisa pähkinänakkeli.  Siinäpä tosiaankin lintu, joka ei juuri malta olla hetkeäkään paikallaan. Mikä parasta nakkelini ei käsittääkseni ole  meillä useammin tavatun Venäjältä ja Speriasta kotoisin olevan itäisen (sitta asiatica) vaan läntisen,  Fennoskandiasta kotoisin olevan alalajin (sitta europaea) edustaja.

Näiden paljon toisiaan muistuttavien lintujen merkittävimmät erot ovat seuraavat:

Itäisellä pähkinänakkelilla on valkoinen silmäkulmajuova ja usein myös sen otsassa on valkoista ja sen punaruskean alaperän väritys ei ulotu linnun kupeille.

Läntisen alalajin päässä ei em. valkoisia tuntomerkkejä ole, ja sen alaperän väritys on tummanpunaruskea. Lisäksi tämä väri leviää pidemmälle linnun kupeilla.  Läntinen laji (12-14,5 cm) on myös hiukan itäistä serkkuaan suurempi.

Itäinen laji on meillä tosiaan tavallisempi vieras, sillä niitä vaeltaa maahamme jossain määrin joka syksy.  Joskus jopa sankoin joukoin, kuten kävi v. 2014, jolloin idästä maahamme suunnisti ennätysmäärä pähkinänakkeleita. Yhden noista onnistuin jopa tallentamaan videolle tuona syksynä  Suonenjoella.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.