Merimetsosta merikotkaan – Videokooste luontovuodestani 2016

8 Kommenttia

Kuuntelusuositus: Koska videolla on yhdistetty sekä aitoja tilanteen aikana taltioituja luonnonääniä että musiikkia, suosittelen käyttämään kuunteluun kuulokkeita muiden äänien poissulkemiseksi.

Vuoden 2016 videokooste noudattaa rakenteeltaan monin osin edellistä, luontovuottani 2015 kuvannutta videokoostetta.

Johtavana ajatuksena on edelleen näyttää kukin eläin yhden kerran ja vain sinä kuukautena, jona olen sen ensimmäisen kerran kuvannut. Viimeksi mainitun ajallisen säännön takana on ajatus tuoda esille etenkin lintujen avulla suomalaisen luonnon vuodenajat ja niiden aikana luonnossamme tapahtuvat muutokset.

Yhden kerran sääntöä olen noudattanut useimpien eläinten kohdalla, mutta en aivan kaikkien. Etenkin laulujoutsen esiintyy videolla useamman kerran, sillä laji oli kuluneena vuonna, varsinkin alkuvuodesta, merkittävin ja itse asiassa lähes ainoa seuraamani laji, kiitos Rautalammin Tyyrinvirran upeiden talvimaisemien.

Myös hanhia on videolla nähtävissä useamman kerran, eli niin keväällä kuin syksyllä, korostamassa kahta luontomme suurta näytelmää, lintujen kevät- ja syysmuuttoa. Uutena piirteenä verrattuna edelliseen luontovuodestani kertoneeseen videoon on muutaman lajin näyttäminen sekä aikuisina keväällä maahamme juuri palanneina aikuisina että kesällä syntyneinä nuorina poikasina. Ovatpa videolla nähtävät pikkutyllinpoikaset kuvattu niiden ensimmäisenä elinpäivänä hyvin pian kuoriutumisensa jälkeen.

Vaikka eri lajeja on videolle kertynyt kohtuullinen määrä, en nyt – kuten en yleensäkään juuri koskaan – ole käynyt kuvaamassa niistä yhtäkään vain kasvattaakseni kuvaamieni lajien määrää. Lajit ovat yksinkertaisesti tulleet kuvattavikseni niillä kuvauspaikoilla, joilla sillä hetkellä olen sattunut olemaan.  Niinpä suurin osa videoista on kuvattu Suonenjoen entisellä jätevedenpuhdistamolla, Rautalammin Rastunsuolla ja Tyyrinvirralla.

Kaikki video-otokset on kuvattu noin 20 kilometrin säteellä kotoani. Monet huomattavasti sitäkin lähempänä, kuten esim. kaikki Suonenjoen jätevedenpuhdistamolla kuvattu materiaali. Puhdistamo sijaitsee nimittäin vain reilun 2 kilometrin päässä kotoani.

Videolla nähtävät eläimet ovat lähes tyystin lintuja (50 kpl). Muista eläimistä kamerani tallensi vain metsäkauriin, sammakon, rusakon ja oravan.

Kaikki eri lintulajit videolla ensimmäisen esiintymiskertansa mukaisessa järjestyksessä (MIELENKIINTOISIA LAJEJA ISOLLA KIRJOITETTUINA):

MERIMETSO, laulujoutsen, koskikara, töyhtöhyyppä, pulmunen, kottarainen, kurki, tuulihaukka, sinisorsa, isolepinkäinen, PIEKANA, metsäviklo, KANADANHANHI, palokärki, harakka, punarinta, rautiainen, mustarastas, räkättirastas, punakylkirastas, telkkä, kalalokki, TUNDRAHANHI, metsähanhi, kuovi, teeri, silkkiuikku, KAAKKURI, kuikka, rantasipi, tukkasotka, kalatiira, viirupöllö, pensastasku, pikkutylli, pensastasku, västäräkki, MERIHARAKKA, keltasirkku, naurulokki, viherpeippo, varis, valkoviklo, LAPASORSA, PÄHKINÄHAKKI, HARMAAHAIKARA, sepelkyyhky, VALKOPOSKIHANHI, PIKKUJOUTSEN, hiiripöllö, PILKKASIIPI, MERIKOTKA.

Videokooste luontovuodestani 2015

8 Comments

 1. Juhani Rikala

  Olipa hienoa kuvausta. Tunnistin muutamista kohdin talvisen Tyyrinvirran, jossa olen käynyt kesäkalassa jo yli 40 vuoden ajan t. juhani

  • Olli

   Kiitos Juhani! Itse en ole virralla koskaan kalastanut, mutta joki on muuten tullut erittäin tutuksi. Etenkin kovilla pakkasilla, jolloin se on – yhtään asiaa liioittelematta – yksi maamme kauneimmista paikoista.

  • Olli

   Kiitos kannustavasta kommentistasi Leena! Olen itsekin tähän kohtuullisen tyytyväinen, vaikka jouduin valitsemaan muutaman sellaisen otoksen, joita en olisi valinnut, jos minulla olisi ollut valinnan varaa.

 2. Pekka Kansanen

  Hieno video. Kyllä elävä kuva, jossa äänimaailma mukana on sentään parasta. Kiinnostaisi tietää, millaisella kalustolla olet kuvannut.

  • Olli

   Hienoa että pidit! Suurin osa linnuista on kuvattu Canon Mark 1D Mark IV:lla ja hyvin vanhalla EF 600:lla. Maisemat ovat puolestaan kuvattu Canon 5D Mark III:lla ja EF 24-70:llä.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.