Hömötiaisen ääni – Kuuntele kuinka kaikille tuttu mutta nyt uhanalainen hömötiainen ääntelee

Kommentoi

Hömötiainen

Hömötiainen

Pieni vaatimattoman näköinen hömötiainen on luonteeltaan niin utelias, että se on väkisinkin tullut tutuksi jokaiselle vähänkään luonnossa liikkuvalle. Se on myös yksi suosituimmista pihojen lintulaudoilla käyvistä lajeista pelottomuutensa takia.

Hömötiainen tai hömppä, kuten sitä usein leikillisesti kutsutaan, on nimittäin usein ensimmäisenä paikalla – jopa kuin äänekkäästi kerjäämässä – kun ruokintapaikan ylläpitäjä käy tuomassa siivekkäille ystävilleen lisää syötävää.

 

Siksipä on hyvin ymmärrettävää, että vastikään saamamme uutinen sen päätymisestäyhdessä töyhtötiaisen kanssa Ympäristöministeriön uhanalaisten lajien ns. punaiselle listalle, on otettu valtakunnassa vastaan suurella hämmennyksellä. Itse koin kuitenkin jopa tyrmistystä lukiessani hömpän joutumisesta listalle. Niin pysäyttävä tuo surullinen uutinen se oli.

Tieto on masentava senkin takia, että molemmat lajit on varsinaisia aitojen metsien asukkeja, ja niiden taantuminen on selvä varoitusmerkki metsäluonnossamme jo tapahtuneesta ja edelleen tapahtuvasta köyhtymisestä.

Kaikkiin Suomen uhanalaisiin lintulajeihin voit tutustua BirdLife Suomen laatimalla listalla.

Koko Ympäristöministeriön julkaisemaan raporttiin kaikista uhanalaisista lintulajeistamme voit puolestaan tutustua tästä linkistä.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.