Pikkuvarpunen ja hömötiainen – Sembran uudet lajit. 2010-09-26.

Kommentoi

Valo vähenee, mutta onneksi sitä on vielä kuitenkin vielä on.

Tänään kuvasin ensimmäistä kertaa pitkästä aikaa hömötiaista, koska se päätti istahtaa juuri siihen kohtaan puusta, josta taustalla olevat syksyn värit on parhaiten poimittavissa kuvaa somistamaan.

Monien rakastama hömppä on ulkonäöltään itse vaatimattomuus, mutta juuri siksi se onkin kiitollinen kuvattava sillloin, kun kuvaaja haluaa katsojan huomion kiinnittyvän myös muuhun kuin kuvan pääkohteeseen.

Kuva: Hömötiainen tunnelmakuvassa syksyn värit taustanaan.

Pihaani ovat saapuneet myös pikkuvarpuset usean kuukauden poissaolon jälkeen. Ilmeisesti niillä on muistilokeroissaan tieto siitä, mistä pihasta talvella parhaiten löytää itselleen sopivaa ravintoa.

Toki ei vielä voi puhua pikkuvarpusten invaasiosta, sillä niitä on vain kaksi. Sanon “vain” siksi, että usean viime talven aikana pihassani on asustanut useita kymmeniä pikkuvarpusia.

Pikkuvarpunen on siitä mielenkiintoinen laji, että se on vuosi vuodelta levittäytynyt yhä pohjoisemmaksi. Sen nopean siirtymisen kohti pohjoista katsotaankin usein olevan osittain meneillään olevan ilmastonmuutoksen syytä.

Kuva: Pikkuvarpunen sembran oksalla. Suonenjoki. Syksy.

Kuva: Pikkuvarpunen sembramännyn oksalla.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.