Kuuntele kun kaikkien rakastama mutta nyt uhanalaiseksi vajonnut töyhtötiainen antaa sinulle ääninäytteen

Kommentoi

Töyhtötiainen

Töyhtötiainen

Aivan kuten musiikilliset kaimansa, ei töyhtöhyyppä, tuo metsiemme oma punkkarikaan voi pröystäillä komean ulkomuotonsa lisäksi  ainakaan kauniilla äänellään. Se ei ole kuitenkaan estänyt tuota persoonallisen näköistä ja hyvin usein ihmistä pelkäämätöntä lintua tulemasta yhdeksi rakastetuimmista lintulajeistamme.

 

Valitettavasti vain Ympäristöministeriön vastikään julkaisema lista Suomen uhanalaisista lajeista toi meille hyvin surullisen uutisen: Töyhtötiainen katsotaan nyt uhanalaiseksi lajiksi. Eikä siinä kaikki, murheelliselle lintujen uhanalaislistalle oli jouduttu uusimmassa virallisessa arviossa lisäämään peräti 28 uutta lajia, joiden joukossa oli itselleni suureksi yllätykseksi kaikkien hyvin tuntema ja rakastama vaatimaton hömötiainen.

Kaikkiin Suomen uhanalaisiin lintulajeihin voit tutustua BirdLife Suomen laatimalla listalla.

Koko Ympäristöministeriön julkaisemaan raporttiin kaikista uhanalaisista lintulajeistamme voit puolestaan tutustua tästä linkistä.

P.s. Nisäkkäillä sen sijaan menee paremmin – ainakin suhteessa lintuihin. Esimerkkeinä liito-orava, jonka status muuttui uhanalaisesta silmälläpidettäväksi sekä saukko, joka ei ole enää edes silmälläpidettävä laji. Tämä on todella sydäntä lämmittävä muutos, sillä kyseisistä lajeistahan kukaan täysjärkinen ei voi olla pitämättä.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.