Kuvamuistoja ja muistikuvia Funchalista, kukkien, mäkien ja ystävällisten ihmisten kaupungista – Kuvia Madeiralta 7/8.

Kommentoi

Pico dos Barcelos, näkymä yli Funchalin.

Syy siihen, miksi itse olen ihastunut Madeiraan, on sen luonnon kauneus, kasvillisuuden runsaus, korkeat vuoret vihreine rinteineen, syvine laaksoineen ja solisevine vuoristopuroineen.

Unohtamatta tietenkään melkoista määrää lintuja tai suuria kauniita päiväperhosia.

Itse arvostan myös Madeiran lämmintä muttei juuri koskaan kuumaa ilmastoa. Mikä parasta, lämpötilojen vaihtelu vuoden aikana on melko pientä. Kuukausittainen korkein keskilämpötila vaihtelee nimittäin tammikuun vajaasta 20 asteesta elokuun noin 25 asteeseen.

Ja kuitenkin aurinko paistaa talvikuukausinakin minimissään keskimäärin 150 tuntia kuukaudessa.

Niinpä sen lempeä ilmasto on erittäin sopiva jalan liikkumiseen ja suorastaan houkuttelee patikoimaan niin kaupungissa itsessään kuin saaren monilukuisilla kävelyreiteillä.

Ja kävelyreittejä pieneltä saarelta tosiaan löytyy. Niitä kerrotaan olevan peräti yli 2000 kilometriä.

Madeira on kukkaparatiisi

Kolibrikukka, Funchal, Madeira. Madeirasta puhuttaessa on saaren kukkaloistoa mahdoton unohtaa.

Vaikka paras kukinta-aika on keväällä, nyt joulukuussakin näkyi joka paikassa vielä kukkivia kolibrikukkia, joista saari on kuuluisa.

Myös jotkin aaloelajit olivat edelleen kukassa. Samoin kirkkaanoranssit soihtuliljat. Lisäksi siellä täällä saattoi bongata joitakin valtavankokoisia joulutähtiä.

Autoilijat käsittämättömän ystävällisiä

Entäs paikalliset ihmiset sitten? En ole heihin juurikaan koskaan ehtinyt tutustua, mutta eräs asia on useasti herättänyt huomioni:

Vaikka kaupungin kapeilla pääkaduilla on välillä melkoinen liikenne, kadun ylittäminen ei ole koskaan mikään ongelma.

Niin bussit, kuorma-autot, taksit kuin tavalliset henkilöautotkin pysähtyvät säännönmukaisesti, kun lähestyt suojatietä.

Eikä suojatien puuttuminenkaan ole ongelma, sillä liikenne pysähtyy heti, jos uskoo sinun haluavan ylittää kadun.  Ja jos näyttää siltä, ettet uskalla sitä tehdä, he rohkaisevat sinua ystävällisin käsimerkein.

Samaa madeiralaista ystävällisyyttä osoitti myös hotellini palmuja leikannut mies, joka nähdessään kamerani istuutui poseeraamaan korkealla puussa.

Tämän jälkeen hän vieläi kysyi elehtien, hyväksyinkö hänen ottamansa asennon. Hymyäkään ei minun tarvinnut erikseen toivoa.

Mies palmussa, Funchal, Madeira.

Britit ovat oma lukunsa

Paikallisten asukkaiden kohteliaisuudelle vetää vertoja vain englantilaisten turistien käytös hisseissä. Sisään astuessaan he tervehtivät iloisesti sanoen ”Hello!”. Kun hissi sitten pysähtyy ja he poistuvat siitä, vuorossa on ensin kohtelias ”Thank you.”, jota seuraa nopeasti ja luontevasti ”Goodbye!”

Voiko hissikyydiltä enempää enää toivoa. Ja tämänkin sain kokea useita kertoja viikon aikana. Olisikohan meillä suomalaisilla jotain oppimista asiassa?

Kun jokaisella kivellä on sijansa

Usein harvoilla ulkomaanlomamatkoillani jään ihmettelemään jotain periaatteessa melko merkityksetöntä yksityiskohtaa. Tällä kertaa kiinnostukseni kohteeksi joutui monessa paikassani kohtaamani kauniit pienistä kivistä tehdyt kävelytiet. Myöhemmin selvisi, että ne oli tehty käsityönä. Jokainen pieni kivi oli aseteltu paikoilleen käsin latomalla.

Kivinen tie, Funchal, Madeira.

Laiva nimeltään Celebrity Equinox

Funchalin sataman laituriin oli kiinnitettynä kaksi risteilyalusta, joista toinen oli todella valtavan suuri. No pakkohan siitä oli sitten kotisuomessa yrittää ottaa tarkemmin selkoa.

Paljastui, että kyseinen laiva, nimeltään Celebrity Equinox, oli 14 vuorokauden risteilyllä Roomasta Fort Lauderdale’iin Yhdysvalloissa.

Matkustajapaikkoja laivalla on vaatimattomat 2850 ja hyttejä 1426. Henkilökuntaa matkustajia palvelemassa peräti noin 1250. Mikä parasta – vai pitäisikö sanoa pahinta – laivan kannella on aidosta ruohosta tehty kenttä, jolla voi pelata jopa golfia!

Kyseinen risteily oli maksanut noin tuhannesta eurosta useampaan tuhanteen euroon riippuen hytin sijainnista. Ruoka ja ohjelmat laivalla ovat ilmaisia, mutta alkoholijuomista joutuu maksamaan. (Englanninkielistä lisätietoa laivasta.)

Loistoristeilijä Celebrity Equinox, Funchal, Madeira.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.