Rua de Santa Maria, katu täynnä katutaidetta Funchalissa Madeiralla – Kuvia Madeiralta 6/8..

Kommentoi

Suuri seinämaalaus, katutaidetta Madeiralla.

Kun alkusyksystä ensimmäisen kerran eläissäni törmäsin oikeaan katutaiteseen (street art, art de rue) Norjan Vuoreijassa, en olisi voinut aavistaa kohtaavani sitä myös merkittävässä määrin seuraavassa ulkomaisessa käyntikohteessani, Madeiran pääkaupungissa Funchalissa.

Asia paljastui aivan sattumalta käydessäni madeiralaisen perinteen museon, Story Center’in, kirjakaupassa. Museon sisätiloissa ei katutaidetta tietenkään näkynyt, mutta heti sen ulkopuolella oli suuri värikäs seinämaalaus.

Tämä rakennus oli päällisin puolin hyvässä kunnossa, mutta totuus oli ainakin osin toinen: yläkerran asuinhuoneistojen parvekkeet olivat kuin pommiräjähdyksen jäljiltä.

Seinämaalaukset viitoittavat tietä

Vain parinkymmenen metrin päässä tästä teoksesta oli toinen seinämaalaus, joka oli todella huonokuntoisen rakennuksen seinässä. Kun käänsin katseeni eteenpäin, näin jonkin matkaan päässä mielenkiintoisesti maalatun oven.

Tämä ovi oli puolestaan kapealla edellisen kadun poikkikadulla. Kun sitten katselin ympärilleni näin, että kaikkialla kadun varrella näkyi värikkäitä taideteoksia.

Suuri seinämaalaus, katutaidetta Madeiralla.

Rua de Santa Maria, katu täynnä taidetta

Myöhemmin selvisi, että olin saapunut Madeiran vanhan kaupungin katutaiteen keskittymään, Rua de Santa Maria-kadulle, jonka kaikki ovet toimivat erilaisten taideteosten pohjina. Itse näin vain maalaatuja kuvateoksia, pari kollaasia ja veistosta. Kadulta kuitenkin pitäisi löytyä myös musiikkia, videoita ja kirjoitettua taidetta.

Yhteensattuma, muttei todellakaan hauska, oli se, että jossain vaiheessa huomasin ainakin osan taideteosten koristavan parhaat päivänsä nähneiden talojen ovia. Eräästä talosta ei ollut pystyssä ilmeisesti enää muuta kuin julkisivu. Vuoreijassahan kaikki kookkaat taideteokset oli maalattu huonokuntoisten rakennusten seinille.

Katutaidetta, Rua de Santa Maria, Madeira.

Näkyvänä Erona Vuoreijaan oli teosten paljon pienempi koko sekä teosten tason melkoinen kirjavuus. Ilmeisesti ainakaan kaikki tekijät eivät olleet ammattitaitelijoita, kuten olivat olleet Vuoreijaan ympäri maailmaa kutsutut taiteentekijät.

Milloinkahan joku keksii suomessa elävöittää hiljeneviä ja rapistuvia maaseututaajamia katutaiteen avulla?

 Kauppaneuvos Paukku löytyi taidenäyttelystä

Rua de Santa Marian varrelta löytyi myös näyttelytila, jossa sai käydä ilmaiseksi katsomassa saksalaisen taiteilija Wolfgang Lass’in vetämän taidepajan tuloksia. Eräässä näyttelyn teoksessa kuvattu henkilöhahmo herätti minussa kuitenkin lievää hämmennystä. Taidetoksen kirveellä veistetyn näköinen mies oli nimittäin kuin aikoinaan monen rakastaman televisiohahmo kauppaneuvos Paukun kaksoisveli.

Kauppaneuvos Paukkuko, Öljymaalaus, taidenäyttely, Rua de Santa Maria, Funchal, Madeira.

Ps. Rua de Santa Maria-kadun teokset olivat syntyneet Arte Portas Abertos –projektin innoittamana. Vaikka hankkeen nimi viittaa avoimiin oviin, ei kadulla niitä juuri näkynyt.

Kaikki  Arte Portas Abertos –projektin teokset löydät täältä: http://www.arteportasabertas.com/en/home.html

Tietoa hankkeesta: http://www.arteportasabertas.com/en/info.html

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.